Hataylılar: Rant için Harbiye'yi yok etmek istiyorlar!

Hataylılar, Harbiye doğal su kaynaklarına çok yakın alanda yapılması planlanan, rant odaklı katı atık tesisine tepkili.

Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin, Defne ilçesinde yer alan Harbiye ana su kaynağının beslendiği bölgede katı atık tesisi kurma projesi, bölgenin yerel halkı tarafından tepkiye yol açtı. Tesisin, birçok ekolojik soruna neden olacağı düşünülüyor. Projenin, 2.000.00 dönümlük bölgenin ekolojik yapısı, yeraltı suları, tarım alanları ve insan sağlığına ciddi anlamda zarar vereceğini belirtilirken, itirazlara rağmen proje iptal edilmedi.

'DOĞAL GÜZELLİKLERİ YOK EDECEKLER!'

Tesisin yakınında 12 yıldır organik tarım yapan Av. Suphi Zarif, tesis yüzünden bu işe de devam edemeyeceğini söyledi. Ülkedeki en önemli su havzalarından biri olan Harbiye şelalelerinin bu tesis için uygun bir yer olmadığını söyleyen Zarif, “Devlet Su İşlerinin bu projeye ilişkin olumsuz yazılarına rağmen belediye yasaya aykırı bir şekilde hareket ederek suç işlemektedir. Bizler bu hatalı projede hukuksuz tüm işlemlerin takipçisi olacağız. Harbiye gibi doğal güzelliklerin yok olmaması için halk ile el ele olmaya devam edeceğiz” dedi.

VALİLİKTEN ‘ÇED KARARINA GEREK YOK’ YAZISI

Defne Halk İnisiyatifi'nden Hülya Çatak, “Aldığımız bilgilere göre, DSİ’den bu proje için 2 defa ayrı ayrı ÇED raporu istendi. Fakat bir şekilde, tesisin yapılmasından dolayı bir sorun olmadığına ilişkin rapor çıktı. Daha sonra valilikten gelen, ‘ÇED raporuna gerek yoktur’ yazısı da ayrıca bir soru işaretine neden oldu” diye konuştu.

'TÜM ÇÖPLERİN BURADA ERİTİLMESİ DEMEK...'

Projeyi Hataylılar için ciddi bir tehlike olarak gördüklerini söyleyen Çatak, “Hatay, Mersin, Adana, Maraş, Antep ve Osmaniye’deki tüm çöplerin bu tesiste eritilmesi demek, buradaki ekolojik sorunların çok ciddi bir noktaya varması anlamına geliyor” dedi.

'YARINLARIMIZA ÇEVREYİ KORUYARAK SAHİP ÇIKABİLİRİZ'

Yıllardır Harbiye’de esnaflık yapan Zeynep Yılmaz, "Sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamak en temel hakkımızdır. Yarınlarımızı korumak çevremizi korumaktan geçer. Bu projeden derhal vazgeçmelidir. Bizler sadece burada esnaf olduğumuz için değil, bu kadar değerli olan doğamız için de bunu bir sorumluluk olarak görüyoruz” dedi.

‘BİRİLERİNİN ÇIKARI İÇİN HARBİYE’Yİ HARCATMAYIZ’

Bir Antakyalı olarak bu doğa katliamına izin vermeyeceklerini söyleyen, Cüneyt Kılıç ise şunları söyledi: “Ne demek tüm Çukurova’nın çöplerinin Harbiye’ye dökülmesi! Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bizler bu doğal güzelliklerin günümüze geldiği gibi geleceğe de böyle taşınmasını istiyoruz. Çocuklarımıza karşı bir sorumluluk olarak görüyoruz bunu. Bu projenin arkasında yer alan çirkin iddialar, belediye ve projeyi gerçekleştirecek olan asılsız şirketin ilişkileri bizlere kirli pazarlıklara oturulduğuna da kanıt sunuyor. Birileri çıkar güdecek diye Harbiye’yi harcatmayız."