Britanya’daki King’s College’e bağlı psikiyatrlar tarafından dünya genelindeki 42 bin genç üzerinde yapılan çalışmaya göre, akıllı telefonlara (Smartphone) olan bağımlılık ciddi bir biçimde artıyor. Asya, Amerika ve Avrupa ülkelerindeki onlarca araştırmanın sonuçlarının irdelendiği kapsamlı çalışmada ergenlik çağındakiler ile 20’li yaşların başındaki gençlerin akıllı telefon kullanma alışkanlıkları değerlendirildi.
Araştırmanın sonuçları BMC Psychiatry adlı bilimsel dergide yayınlandı.
DÖRTTE BİRİNİN TELEFONLARIYLA İŞLEVSİZ BİR İLİŞKİSİ VAR
Ergenlik çağından itibaren gençlerin cep telefonlarıyla zararlı bir bağımlılık içerisinde oldukları vurgulanan çalışmaya göre, akıllı telefon kullanımı kimi zaman oldukça gereksiz olmasına rağmen artıyor.
Gençlerin yüzde 23’ünün akıllı telefonlarıyla ‘işlev dışı bir ilişki’ geliştirdikleri vurgulanan araştırmada, özellikle ergenlik çağının sonundaki kız çocuklarında bu durumun daha belirgin olduğuna dikkat çekildi. Araştırmada, dörtte birlik bu kesim ile telefonları arasındaki ilişkinin bağımlılık düzeyine geldiğine işaret edildi.
Araştırmada yer alan uzmanlar, henüz akıllı cep telefonlarını normalin üzerinde kullanan veya ‘onsuz yapamayan’ gençlerin bu durumunun ‘bağımlılık’ olarak nitelendirilmesi için daha uzun süreli bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.