Kızamık salgını: Demokratik Kongo’da 7 ayda 2.700’ü aşkın ölü

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütüne göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Ocak ayı ile Ağustos başına kadar yedi ay içerisinde 2.700’ü aşkın kişi kızamık salgını nedeniyle öldü.

MSF, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, Demokratik Kongo Cumhuriyet’inde yaşanan kızamık salgınının 2011-2012 döneminden bu yana en ölümcül kızamık salgını olduğunu belirtti.

Açıklamada, “Ocak ile Ağustos 2019 başı arasında, 145 bini aşkın kişiye bulaştı ve 2 bin 758 kişinin ölümüne yol açtı” denildi.

MSF, kızamık salgınının boyutlarına rağmen aktörler ve bağışçılarda alarm verici bir yetersizlik olduğu tepkisinde bulundu. Açıklamada, salgına yanıt olmak için öngörülen 8,9 milyon dolardan sadece 2,5 milyon doların harekete geçirildiği belirtildi.

Kongo Sağlık Bakanlığı ile birlikte 13 ilde kızamık salgını ile mücadele ettiklerini belirten MSF, salgının 26 ilden 23’ünde tespit edildiğini kaydetti. Salgın alarmı 10 Haziran’da verilmişti.

Kızamık salgınından ölenleri sayısı Ebola salgınından daha ağır bir bilanço ortaya çıkardı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti sağlık makamlarının verdiği son bilançoya göre Ebola salgını 1 Ağustos 2018’de ilan edildiğinden bu yana 1.905 ölüme yol açtı. Ülkede ayrıca koleradan da yüzlerce kişi hayatını kaybetti.