Küresel ısınma: Fosil enerjilere finans desteği sürüyor

Küresel ısınmaya yol açan fosil enerjilere finansal desteğin kesileceği açıklamalarına bir yenisi daha eklense de, iklim hedeflerine rağmen bu tür enerjilere her yıl yüz milyarlarca dolar mali destek aktarılmaya devam ediliyor.

Avrupa Yatırım Bankası, küresel ısınmaya yol açan karbondioksitlerle mücadele amacıyla fosil enerji projelerini finanse etmeyeceğini duyururken, çevre yatırımlarına ise her yıl yüzlerce milyar Euro aktarılması planlanıyor. Ancak bu, bugüne kadar petrol, doğalgaz ve kömür gibi enerji projelerine her yıl verilen milyarlarca Euro finans desteğinin yanında çok da anlam ifade etmiyor.

MİLYARLARCA EURO DESTEK VERİLİYORDU

Avrupa Yatırım Bankası (BEI) tarafından dün yapılan açıklamada, petrol, kömür veya doğalgaz gibi fosil enerji türlerinin üretimine dair projelerin finanse edilmeyeceği duyurulmuştu. Bu kararın 2022 yılından itibaren hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Merkezi Lüksemburg’da bulunan ve AB’nin ortak finans kurumu işlevi gören BEI’nin aldığı kararda 28 üye ülkeden 19’unun oyu bulunuyor. Bu ülkeler arasında Fransa ve Almanya’nın olması da önemli görülüyor.

BEI bugüne kadar milyarlarca Euro ile desteklenen fosil enerji yatırımlarına son verilmesi yenilenebilir enerji başta olmak üzere çevre yatırımlarına odaklanılması anlamına da geliyor. Son yıllarda sadece doğalgaz projelerine verilen kredi desteği 13 milyar Euro’ya ulaşmıştı.

YEŞİL PROJELERE 1 TRİLYON EURO’YA KADAR DESTEK VERİLECEK

BEI’nin bundan sonraki dönem olan 2021-2030 arasında ekolojik ve yeşil yatırımlara yılda ortalama 100 milyar Euro destek sunma hedefi bulunuyor. Bu hedefi duyuran BEI Başkanı Werner Hoyer, 2025’e gelindiğinde ‘yeşil proje’ yatırımlarına verilecek desteklerin genel toplamın yarısına ulaşacağını söyledi.

Yıllık 100 milyar Euroluk yatırımın 30 milyarlık kısmı doğrudan BEI tarafından, kalan 70 milyarı ise kamu veya özel yatırımcılar tarafından sağlanacak.

2015’TEN BU YANA FOSİL ENERJİLERE 2 TRİLYON DOLAR

Her ne kadar BEI’nin kararı sevindirici olsa da, küresel ısınmaya yol açan karbondioksit (CO2) salınımlarına neden fosil enerjilere bizzat ‘küresel ısınmayla mücadele hedefi’ koyan devletlerin finanse ettiği büyük kuruluşlar da finansman sağlıyor. Her ne kadar Dünya Bankası tarafından geçtiğimiz yıl bu tür finansmanların durdurulduğu duyurulsa da, dünyanın önde gelen büyük bankaları her yıl yüz milyarlarca dolarlık destek sunmaya devam ediyor.

‘Banktracker’ adlı sivil toplum kuruluşu tarafından yayınlanan bir rapora göre, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından İklim Anlaşması’nda uzlaşıldığı 2015 yılından bu yana fosil enerjilere 1,9 trilyon dolarlık finansman sağlandı. Bu miktarın 650 milyar dolarlık kısmı ise 2018 yılına ait. Üstelik, bu para, sadece dünyanın önde gelen 33 büyük uluslararası ve ulusal büyük bankalarının sağladığı kredileri kapsıyor.

BM’nin kabul ettiği İklim Anlaşması ise, küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıla oranla 2 derecenin altında tutulabilmesi için rüzgâr ve güneş başta olmak üzere yeşil enerjilerin teşvik edilmesini öngörüyor. Bu kapsamda küresel ısınmadan etkilenen veya enerji dönüşümünü sağlamak için ekonomik güçlükler yaşayacak yoksul ülkelere her yıl en az 100 milyar dolar yardım amaçlanıyor. Ancak bu miktar dahi başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından ‘abartılı’ bulunabiliyor.