Meksika’da ilaç kıtlığı: Binlerce çocuk ölüme terk edildi
On milyonlarca çocuğun sosyal güvenlikten mahrum kaldığı Meksika’da son yıllarda ilaç sıkıntısının baş göstermesiyle binlerce lösemi hastası çocuğun tedavisi yapılamıyor.
On milyonlarca çocuğun sosyal güvenlikten mahrum kaldığı Meksika’da son yıllarda ilaç sıkıntısının baş göstermesiyle binlerce lösemi hastası çocuğun tedavisi yapılamıyor.
127 milyon nüfuslu Meksika’da binlerce kısa adıyla Akut lenfoid lösemi olarak bilinen Akut lenfoblastik lösemi hastası çocukların tedavilerinde ciddi aksama yaşanıyor.
Sadece başkent Meksiko’daki Federico Gomez çocuk hastanesinde tedavi gören 500’ün üzerinde lösemi hastası çocuk için ilaç bulunamaması nedeniyle zorluklar söz konusu. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Eylül ve Ekim 2018’de baş gösteren ilaç sıkıntısı, Şubat ve Ağustos 2019’da da yaşanmıştı.
ÜRETEN VE DAĞITAN FABRİKALAR KAPANDI
Akut lenfoid lösemi tedavisinde kullanılan Methotrexate (MTX) adlı ilacın üretildiği veya dağıtıldığı 17 fabrikadan 7’sinin geçtiğimiz ağustos ayında kapatılması ise, sorunu daha da ağırlaştırdı. Oysa ülkenin yeni hükümeti, ilaç sıkıntısı nedeniyle lösemi tedavilerinin durmasına izin vermeyeceklerini vaat etmişti.
Sosyal ağlarda örgütlenen aileler ise, Methotrexate’ın yanı sıra vincristine ve diğer ilaçlarda yaşanan kıtlığın aşılması için hükümeti önlem almaya çağırıyor. Aileler geçtiğimiz ay da Meksiko’daki havaalanını işgal ederek, seslerini duyurmaya çalışmıştı.
HIZLI VE TAM TEDAVİ HALİNDE KURTULMA ORANI YÜZDE 57
İlaç sıkıntısının özellikle güneydeki eyaletlerde ciddi boyutlarda olduğu ve on binlerce kanser hastası çocuğun yaşam şansının arttırılmasına yönelik tedavileri zora soktuğu biliniyor. Meksika Sağlık Bakanlığı verilerine göre, her yıl farklı kanser türlerine yakalanan çocukların sayısı 7 binin üzerinde.
Bakanlık, hızlı ve komple tedavi imkanlarının sunulması halinde kansere yakalanan çocuklar arasında kurtulma oranının yüzde 57,5 olduğuna dikkat çekiyor.
İLAÇ FİYATLARI KATLANDI
Öte yandan, ‘vincristine’ adlı ilacın bulunamaması nedeniyle fiyatında ciddi bir artış söz konusu. Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde 440 pezo (24 dolar) civarında satılan ilaç, günümüzde yaklaşık 2 bin 220 pezoya (120 dolar) satılıyor.
26 MİLYON ÇOCUK SOSYAL GÜVENLİKTEN YOKSUN
Meksika’da hiçbir sosyal güvenlik imkanından yararlanamayan çocukların sayısı 26,4 milyonu buluyor. 2003 yılında hayata geçirilen ‘halk sigortası’ adlı sistem ise, bu yılın başında iptal edilmişti. Oysa bu program sayesinde on milyonlarca çocuk tedavi olabiliyordu.