Mülteci çocuklardan 3,7 milyonu okula gidemiyor
UNHCR dünya genelinde mülteci olan 7,1 milyon çocuktan, 3,7 milyonun okula gidemediğini açıkladı.
UNHCR dünya genelinde mülteci olan 7,1 milyon çocuktan, 3,7 milyonun okula gidemediğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) yayınladığı bir raporda dünya genelinde mülteci olan 7,1 milyon çocuğun 3,7 milyonunun okula gidemediğini belirtti.
Raporda çoğunlukla ergenlik yaşındaki çocukların okula gidemediği “Çocuklar büyüdükçe okula ve eğitime ulaşmaları daha da zorlaşıyor” bilgisi de yer aldı.
Dünya genelinde çocukların yüzde 91’inin okula gidebildiği ancak bu oranın mülteci çocuklar arasında yüzde 63 olduğu da belirtiliyor.
“Mülteci çocukların yüzde 63’ü ilk okula gidebiliyor. Bunlar da genelde mülteciler için kurulan kamplardaki okullar oluyor. Normal bir eğitim imkanı yok. Sınıflar çok çok dolu” denilen raporda ortaokul ve lise çağındaki çocukların okula gidiş oranında bir düşüş olduğu vurgulanıyor.
DİL VE OLANAK SORUNU CİDDİ BİR PROBLEM
UNHCR Sözcüsü Celine Schmitt ise yaptığı açıklamada, çocukların okula gidebilmesi için çok ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. “Koşullar çok ağır, bazen bir öğretmene 100 öğrenci düşüyor” diyen Schmitt, sınıfların ve öğretmenlerin yeterli olmadığını da sözlerine ekledi.
Schmitt ikinci sorunu ise dil olduğunu belirtti. Mülteci çocukların çok büyük bir bölümünün başka dil bilmediği için eğitim görülen diller için fazladan ders planlaması yapılması gerektiğini de vurguladı.
Ailesel durumların da çocukların okula gitmesi önünde engel olduğunu vurgulayan Schmitt, “Bazen ailelerin bütün çocuklarını okula gönderme imkanı olmuyor. Bazen de çocuklar, ailelerine ekonomik destek olmak için çalışmayı tercih ediyor” dedi.
Mülteci çocukların büyük bir bölümü, Türkiye, Libya, Pakistan, Sudan ve Uganda’da yaşıyor. Bu ülkelerde okul ve öğretmen sorunun giderilmesi gerektiğini de Schmitt belirtti.