OECD: Karbon vergisiyle CO2 salınımlarının azaltılması mümkün

OECD tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, Fransa’da 6 yıl önce hayata geçirilen ‘karbon vergisi’ sayesinde karbondioksit (CO2) salınımlarının en az yüzde 5 azaltılması sağlandı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) uzmanlarından Damien Dussaux tarafından hazırlanan bir araştırmada, 2014 yılında dönemin sosyalist hükümetince hayata geçirilen karbon vergisinin sanayindeki zararlı gaz salınımlarını azaltmaya önemli katkısı oldu. Bu vergi halen salınan her ton CO2 başına 45 Euro civarında.

2013 ve 2018 yılları arasında Fransız sanayisince salınan karbondioksit miktarlarının incelendiği araştırmada, enerji ürünlerine getirilen bu ek vergi sayesinde salınımlar azaldı. Buna göre, 2018 yılındaki salınımlar bir önceki yıla oranla 3,6 milyon ton azalırken, bu ise yüzde 5’e denk geliyor.

İKİ KATINA ÇIKARILMASI HALİNDE DÜŞÜŞ YÜZDE 9’A YAKLAŞACAK

Sanayideki salınım düşüşünde karbon vergisinin etkisine dikkat çekilen araştırmada, Emmanuel Macron ve liberal LREM hükümetinin vergiyi ton başına 86 Euro’ya çıkarma projesine işaret edildi. Araştırmada, karbon vergisinin arttırılması sayesinde sanayi sektöründeki CO2 salınımlarının yıllık 6,2 milyon tona kadar azalacağı tahminine yer verildi. Bu ise yıllık yüzde 8,7’lik bir azalma demek.

Emmanuel Macron’un seçildiği 2017 yılındaki vaatleri arasında olan karbon vergisinin ton başına 86 Euroya çıkarılması vaadi, Kasım 2017’de akaryakıt fiyatlarına ek vergiler nedeniyle başlayan Sarı Yelekliler eylemleri sonrasında ertelenmişti.

BİR SEKTÖRDEKİ KAYIP BAŞKA SEKTÖRLERDE TELAFİ EDİLEBİLİR!

Karbon vergisinin arttırılmasıyla enerji fiyatlarında oluşacak yüzde 10’luk artışa değinilen araştırmada, bunun enerji tüketimini yüzde 6; karbon salınımlarını ise yüzde 9 oranında azaltacağı vurgulandı.

Araştırmada ayrıca, bundan kaynaklanan istihdam kaybının sadece bir sektörde olacağı ve bu kaybın başka sektörlerdeki yeni istihdamlarla telafi edileceğinin de altı çizildi.