Sıcaklıkların kısa sürmesi binlerce ölümü engelledi

Haziran ve temmuz aylarında Avrupa ülkelerinde etkili olan aşırı sıcakların kısa sürmesi sayesinde ölümlerin daha az olduğu bildiriliyor.

Fransa Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kamu Sağlığı kurumunca yayınlanan son verilere göre, Haziran ve Temmuz sonlarında etkili olan aşırı sıcaklıklar bin 500’e yakın kişinin ölümüne neden oldu. Haziran ayında 567 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan sıcaklıklar, Temmuz’da ise 868 can aldı.

UZUN SÜRSEYDİ BİNLERCE ÖLÜM YAŞANACAKTI

Temmuz ayında Paris’te 42,6 derece ile rekor sıcaklıkların yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, sıcaklıkların kısa süreli olmasının 2003 yılındaki gibi on binlerce ölümün yaşanmasını engellediği kaydedildi. Herault ilinde ise 46 derece ile ülkedeki en yüksek sıcaklık tespit edilmişti.

Konuya ilişkin konuşan Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, 2003 yılındaki aşırı sıcaklıkların 15 ila 20 gün arasında sürdüğünü, bu yıl ise iki ayrı periyodda 18 günlük sıcaklık yaşandığını hatırlattı.

Bakanlığa bağlı kurumun verilerine göre, aşırı sıcaklıklar nedeniyle mevsim ortalamasının yüzde 9,1 üzerinde ölüm vakaları yaşandı.

2003’TE 20 BİNE YAKIN KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Haziran ve temmuz aylarında Avrupa ülkelerinde yaşanan sıcaklık dalgaları esnasında Fransa, Hollanda, Belçika, Almanya ve İngiltere’de bugüne kadar görülmemiş rekor sıcaklıklar kaydedilmişti. Geçtiğimiz yıl Fransa’da sıcaklıklar nedeniyle yaşanan ölümlerin sayısı bin 500 civarında iken, 2003 yılında 19 bin 490 kişinin bu nedenle hayatını kaybettiği tespit edilmişti. Bu ölümlerin 15 bin kadarı 4-18 Ağustos 2003 tarihleri arasında yaşanmıştı.