Vaatlere rağmen plastik kullanımı artıyor
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, büyük şirketlerin vaatlerine rağmen çevreye ve atmosfere zarar veren tek kullanımlık plastik poşetlerin kullanımında ciddi bir artış yaşanıyor.
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, büyük şirketlerin vaatlerine rağmen çevreye ve atmosfere zarar veren tek kullanımlık plastik poşetlerin kullanımında ciddi bir artış yaşanıyor.
Greenpeace ile Çevre Araştırmaları Ajansı (EIA) tarafından hazırlanan ortak rapora göre, birçok büyük süpermarket zincirinin atmosfere salınan karbondioksit (CO2) salınımları ile çevre kirliliğini arttıran plastik poşet tüketiminin arttığına dikkat çekildi. Buna göre, Büyük Britanya’da faaliyet gösteren 10 süpermarket zincirinden 7’sinin plastik poşet satışında artış yaşandı.
Rapora göre, 2017 yılında 886 bin ton plastik kullanılarak tek kullanımlık poşet kullanılırken, 2018’de bu 903 bin tona yükseldi.
Aynı raporda, birçok zincirin poşet kullanımını azaltma yönünde vaatlerde bulunduğu hatırlatıldı. Raporda, sadece Waitrose, Tesco ve Sainsbury’s adlı şirketlerin çok küçük oranda da olsa plastik poşet kullanımını azaltma vaadini yerine getirdikleri belirtiliyor.
Greenpeace ve EIA, Büyük Britanya’da faaliyet gösteren süpermarket zincirleri arasında plastik poşet tüketiminde en kötü nota sahip olanları da açıkladı. Buna göre, Almanya merkezli Aldi ve Lidl ile Asda adlı şirketlerin plastik kullanımı artış gösterdi. Artışlarda özellikle bu şirketlerin başka üreticilere ait ürünlerin satışına daha fazla ağırlık vermesinin etkili olduğu savunuluyor.
KARTON VEYA İNCE PLASTİK ÇÖZÜM DEĞİL!
Raporda, plastik tüketiminin düşürülebilmesi için plastikle ambalajlanan ürünlere son verilmesinin yanı sıra bozulmayan ürünlerin açık olarak satılmasını önerisi yinelendi. Ayrıca diğer kimi ürünler için ise çok kullanımlık ambalaj veya poşetlerin tercih edilmesi isteniyor.
Greenpeace ve EIA, plastik tüketiminin azaltılabilmesi için kâğıt ve karton ambalaj veya poşetlere ağırlık verilmesinin çözüm olmadığına dikkat çekiyor. Ayrıca daha ince plastik poşet kullanımının da kalıcı bir çözüm olmadığının altı çiziliyor.
YÜZDE 50’LERE VARAN VAATLERDE BULUNMUŞLARDI
Son yıllarda küresel ısınmanın etkilerine dair artan duyarlılıktan çekinen büyük şirketler, plastik kullanımını azaltacakları vaadinde bulunmuşlardı. Ancak her iki kuruluşun raporları yüzde 50’lere varan tüketimi azaltma vaatlerinin gerçeği yansıtmadığını gösteriyor.
Birçok plastik türünün yüzlerce yıla kadar varan sürelerde doğaya karışabildiği bilimsel araştırmalarla ortaya konuyor. Plastikler ayrıca deniz ve okyanusları ciddi manada tehdit ediyor.