Van Gölü havzası kuruyor

Küresel ısınma ve kuraklık, Van Gölü’nde su seviyesinin düşmesine neden oldu. Van Gölü havzasında bulunan birçok irili ufaklı göl, dere, baraj ve kaynak suyu ise kurudu.

Yüz binlerce insanın yaşadığı Van Gölü havzası kuraklık nedeniyle alarm vermeye başladı. Van Gölü’nde su seviyesini düşmesi ve çevresindeki bazı göllerin tamamen kuruması başta flamingolar olmak üzere birçok canlının yaşam alanlarını değiştirdi.

Her yıl binlerce flamingoya ve diğer kuş türlerine ev sahipliği yapan Van Gölü havzası, bu özelliğini de kaybediyor. Kuşlar için beslenme ve konaklama yerlerin başında gelen Erciş ilçesinde bulunan Çelebibağı, Gölağzı sulak alanları; Adilcevaz ilçesinde bulunan Yarımada, Akçıra köylerindeki birçok göl; Özalp ilçesindeki Akgöl ile Saray ilçesindeki Tuz Gölü'nün tamamen kuruması, canlıların yaşam alanlarını olumsuz etkiledi. Her yıl bu alanlara gelen kuşlar, başka bölgelere gitmeye başladı.

OKSİJEN KAYNAĞI DA YOK OLUYOR

Bitki örtüsü bakımından çok fakir olan Van Gölü havzasının tek oksijen kaynağı ise sazlıklar.

Göl çevresi, dere ağızları ve sulak alanlarının kuruması, buralarda bulunan sazlıkların kurumasına neden oldu. Sazlıkların kuruması veya tamamen yok olması, bölgenin oksijen kaynağını da yok etti.

DAHA BÜYÜK DOĞAL FELAKETLER

Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, Van Gölü’nün geri çekilmesi ve bölgedeki kuraklığın, küresel ısınma ve yanlış politikalardan kaynaklandığını söyledi.

Küresel ısınmanın 1.5’in üzerine çıkması halinde dünya için bir felaketin kaçınılmaz olacağını vurgulayan Kalçık, “Bu felaketlerin habercisi yıllardır eriyen buzullardı. Artık sona doğru geliyoruz ve dünya büyük bir felakete doğru hızla gidiyor” dedi.

Van Gölü havzasında bulunan birçok göl, baraj ve derenin kuruduğu ya da kurumak üzere olduğunu kaydeden Kalçık, şöyle devam etti: “Geçmişten bu yana doğası ve bol suyuyla bilenen Zîlan bölgesi, hiç bu kadar kurumamıştı. Zilan gibi, birçok bölge bu felaketten nasibini almış durumda. Suların çekilmesi ya da kuruması nedeniyle bölgenin oksijen kaynağı olan sazlıklar da kurudu. Bir diğeri ise havza çevresinde bulunan belediyelerin politikaları. Belediyelerin Van Gölü sahillerinde yol yapmaları, sahillerin doldurulması da sazlıkların yok olmasına neden oldu. Bu gibi uygulamaların devam etmesi halinde, daha büyük felaketler yaşanacak.”

BİNLERCE YILLIK GÖL KURUDU

Adilcevaz’da yaşayan Ayhan Minaz ise, Van Gölü kıyısında olan köylerinde kuraklığa en kötü şekilde şahit olduklarını söyledi.

Van Gölü’nün çok çekildiğini, köy içinde bulunan binlerce yıllık bir gölün ise tamamen kuruduğunu belirten Minaz, şunları ifade etti: “Köyümüzün içinde bulunan göl, her mevsim binlerce kuşa ve canlıya ev sahipliği yapıyordu. Binlerce yıllık bu göl, maalesef bu yıl kurudu. Böyle devam etmesi halinde hem kendi köyümüz hem de diğer köyler susuz kalacak.”