Vatikan Mardin’deki yangınlardan kaygılı

Katolik dünyasının merkezi Vatikan, Hıristiyanlığın en eski yerleşim yerlerinden olan Mardin'deki Deyrulzafaran Manastırı’nın etrafında bulunan bahçelerde çıkartılan yangınlardan endişe duyduklarını bildirdi.

Bir süredir Nusaybin-Midyat-İdil üçgeninde bilinçli olarak çıkartıldıkları belirtilen yangınlar dikkat çekiyor. Geçtiğimiz Temmuz ayının sonunda Mardin'deki tarihi Deyrulzafaran Manastırı’nın etrafında bulunan bahçelerde çıkan yangınlarda 700’ye yakın zeytin ve badem ağacı kül olmuştu.

Hemen ardından Bagok Dağı civarında Süryani köylerin bulunduğu bölgede de yangın çıkarken, bölgede nüfusları çok az alan Süryani halkı yüzünden endişelenirken, hafta başında bölgeden yeni bir yangın haberi gelmişti. Nusaybin ilçesine bağlı Bagok Dağı Dibek köyü kırsalında 2 Ağustos’ta çıkan çatışma sırasında Türk ordusunun çıkardığı yangının yayıldığı açıklanmıştı.

Süryanilerin “Turabdin” olarak adlandırdıkları bu bölgede peş peşe yangınların çıkması Hıristiyan dünyasının önde gelen merkezlerinden Vatikan’da da kaygıyla izlendiği öğrenildi. Vatikan’ın resmi haber kanalı “Vatican News” Orient Hıristiyanlık İnisiyatifi (ICO)’nin bölgedeki yangınlara ilişkin gözlemlerini Vatikan’a bildirdiğini duyurdu.

‘SON SÜRYANİLERİN VARLIĞI DA TEHDİT ALTINDA’

Açıklamada Hristiyanlığın eski merkezlerinden biri olduğu belirtilen bu bölgede kurulan manastır ve kiliselerin tarihinin Milattan Sonra 4. Yüzyıla dayandığına dikkat çekildi. Ayrıca Mardin'deki Deyrulzafaran Manastırı civarındaki yangının Türk devletine bağlı güvenlik güçlerinin çıkardığına dair ciddi iddiaların bulunduğu ifade edildi.

Manastırda son üç din görevlisinin kaldığı ve bunların da son yangınlardan dolayı can güvenliklerinin tehlikede olduğuna dikkat çeken Vatikan’ın resmi yayın organı, bölgede kalan sayıları gittikçe azalan Süryani azınlığın varlığını da tehdit ettiğini bildirdi. Açıklamada son olarak bölgedeki yangınların DAİŞ çetelerinin Suriye ve Irak’ta çıkardığı yangınlarla aynı döneme denk gelmesinin de düşündürücü olduğu belirtildi.