Yemen’de iki milyon çocuk okula gidemiyor
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Yemen’de iki milyon çocuğun okula gidemediğini, bunlardan yarım milyon kadarının Mart 2015’te savaşın tırmanmasıyla eğitimi bıraktığını belirtti.
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Yemen’de iki milyon çocuğun okula gidemediğini, bunlardan yarım milyon kadarının Mart 2015’te savaşın tırmanmasıyla eğitimi bıraktığını belirtti.
Yemen’de yeni eğitim döneminin başlaması vesilesiyle bir açıklamada bulunan UNICEF, iki milyon çocuğunun okula gidemediğini kaydetti.
UNICEF’e göre, iki yılı aşkın bir süredir öğretmenlerin maaşları verilmediği için 3,7 milyon öğrencinin daha eğitiminin tehlikede olduğuna dikkat çekti.
UNICEF’in Yemen temsilcisi Sara Beysolow Nyanti, “Şiddet, iç göç ve saldırılar çok sayıda çocuğunu okula gitmesini engelliyor. İki yılı aşkındır öğretmenlerin maaşları verilmediği için, eğitim kalitesi de tehlikede” dedi.
Yemen’deki savaş zaten kırılgan olan eğitim sistemini yerle bir etti. Her beş okuldan biri kullanılamaz halde.
Nyanti, “Eğitim görmeyen çocuklar, başta çatışmalara katılmaya zorlanmak, zorla çalıştırmak veya erken evliliklere zorlanmak gibi her çeşit risklere açık haldedir” diye belirtti.
UNICEF, geçen yıl 127 bin 400 öğretmene ulaşım ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için prim parasal yardımda bulunduklarını belirtti.
Bununla birlikte 2015’ten bu yana 1.300’ü aşkın okulu eğitim görülebilecek duruma getirdiklerini ve çocuklara pedagojik materyaller sağlamaya devam ettiklerini belirten UNICEF, okullara yönelik saldırıların durdurulması ve öğretmenler ile eğitim personellerinin maaş sorununa çözüm bulunmasını istedi.
Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.
Yemen’deki savaşta farklı insani kuruluşlara göre, çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre 3,3 milyon kişi halen iç göçe maruz kalmış durumda ve 24,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu da nüfusun yüzde 80’ne denk geliyor.