Yemen’e gıda yardımı için anlaşma sağlandı
Yemenli Husi isyancıları ile BM kurumları, isyancıların elindeki alanlara gıda yardımının yeniden başlaması için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Yardımla 20 Haziran’dan beri durdurulmuştu.
Yemenli Husi isyancıları ile BM kurumları, isyancıların elindeki alanlara gıda yardımının yeniden başlaması için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Yardımla 20 Haziran’dan beri durdurulmuştu.
Anlaşma Cumartesi günü, Husilerin denetimindeki başkent Sana’da imzalandı. Anlaşma özellikle etkili dağıtımın güvenceye alınması ve en yoksu olanların faydalanabilmesi için yardıma ihtiyaç duyan sivillerin biyometrik bir tabanda kaydının yapılmasını öngörüyor.
Anlaşmada ayrıca yardımdan yararlananların kaydının tam bir şeffaflık içerisinde yapılmasının önemine vurgu yapılıyor.
Birleşmiş Milletler de anlaşmanın tamamlandığını doğruladı. BM Gıda Programı (PAM), “Sana’da üslü yetkililerle yapılan müzakereler sonucunda, Dünya Gıda Programı, Yemen’deki insani operasyonumuza güvenceler getirilmesi yolunda önemli bir adım teşkil eden üst düzey bir anlaşma imzaladı” dedi.
PAM patronu David Beasley, 18 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada yardımların başlaması için bir prensip anlaşmasına vardıklarını bildirmişti.
Husilerin sivillere yönelik yardımlarda yolsuzluk yaptıkları yönündeki suçlamalar ardından, 20 Haziran günü yardımlar durdurulmuştu.
Yemen’deki savaşta farklı insani kuruluşlara göre, çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre 3,3 milyon kişi halen iç göçe maruz kalmış durumda ve 24,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu da nüfusun yüzde 80’ne denk geliyor.
Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.