Yeni Delhi'de kirlilik kabusu: İnsanlar nefes almakta zorlanıyor
Hindistan’ın 20 milyon nüfuslu başkenti Yeni Delhi’de soluk kesici hava kirliliği, yaşamı ağır bir şekilde etkiliyor.
Hindistan’ın 20 milyon nüfuslu başkenti Yeni Delhi’de soluk kesici hava kirliliği, yaşamı ağır bir şekilde etkiliyor.
Kent sakinleri, bu Pazartesi günü de kirli bir sis bulutunun altında öksürmeye ve gözlerini ovmaya devam ediyor.
Kirlilik nedeniyle okullar kapatıldı, şantiyeler durdu. Sis bulutu, binaları görünmez kılarken, evlere, bürolara ve hatta yer altı galerilerine kadar girerek, nefes almayı zorlaştırıyor.
Son günlerdeki bu kirlilik, megapol Yeni Delhi’nin son yıllarda tanık olduğu en kötü dönemi ifade ediyor. Hindistanlı yetkiler mevcut durumu “gaz odası” tanımıyla ifade ediyor.
Kentin yürütme şefi Arvind Kejriwal, Twitter üzerinde paylaştığı bir videoda “Her yerde duman var. Gençler, çocuklar ve ileri yaştakiler dahil insanlar nefes almakta zorluk çekiyor” dedi. Kejriwal, “Gözler yanıyor. Kirlilik işte bu noktada” diye ekledi.
Bu Pazartesi’den itibaren araç trafiği de kontrol altına alındı. Uygulama 15 Kasım’a kadar sürecek. Araçlar, tek ve çift plaka uygulaması kapsamında iki günde bir trafiğe çıkabilecek. Uzmanlar ise 2016 yılından beri bir çok kez kullanılan bu yöntemin etkisi konusunda şüpheli. Zira, çift tekerlekliler ve kadın sürücüler gibi çok sayıda muafiyet bulunuyor.
Cuma günü okullar ve şantiyelerin durması yönünde alınan karar Salı gününe kadar başkent ve bölgesinde geçerli olacak. Yerel hükümet öğrencilere kirlilikten korunmak için maske dağıtıyor. Kirliliğin çok yoğun olması nedeniyle Pazar günü 40 dolayında uçak, başkent havaalanına iniş yapamazken, yüzlerce uçuş rötar yaptı.
Sağlık Bakanlığı, hava kirliliğinin zararlı etkileri nedeniyle halkı havuç yemeye çağırdı.
2017 yılında hava kirliliği nedeniyle Hindistan’da 1,2 milyon kişi için erken ölüm yaşandı..