Yeni-Hasankeyf mağduriyetin adıdır!

Hasankeyf Koordinasyonu, "Yeni-Hasankeyf mağduriyetin adıdır" dedi. Koordinasyon, Bern Sözleşmesine dayanarak herkese başvuruya dahil olma çağrısı yaptı.

Hasankeyf Koordinasyonu, "Yeni-Hasankeyf mağduriyetin adıdır! Gerçek Hasankeyf 8 Ekim'de halka kapatılmasın!" başlığıyla bugün yazılı bir açıklama yaptı.

'ÇEMBERE ALMAK İSTİYORLAR'

Açıklamada, "Daha önce yaptıkları açıklamalarla, Ilısu Barajı ve HES Projesi’nden sorumlu Devlet Su İşleri (DSİ) ve Batman Valiliği 8 Ekim 2019’da 'Hasankeyf’i halka ve kamuoyuna kapatıp çembere almak' istiyorlar. Bu adımla sosyal, kültürel ve ekolojik açıdan büyük bir facia olan Ilısu Projesi ile, evrensel değerde kültürel ve doğal miras alanı olan Hasankeyf merkezinin su altında kalmasına hazırlanmak isteniliyor" denildi.

'HASANKEYFLİLER EVLERİNDEN ÇIKARILIYOR'

"Son haftalarda DSİ ekipleri Dicle Vadisi sakinlerini ve Hasankeyflileri evlerinden çıkarıyor" bilgisinin verildiği açıklamada, "Hasankeyflilerin bir kısmı 'Yeni Hasankeyf’te borçlanarak aldığı daireye taşınabilirken, bir kısmına bu hak bile tanınmayarak büyük kentlere göç ettiriliyor. Bu sosyal koparılış ve köksüzleştirme politikası, Eylül ayının ortasında yüzlerce mezarın Hasankeyf ve birçok çevre köyden çıkarılmasıyla yeni bir boyut kazandı. 12 bin yıl boyunca şekillenen ve Moğolların bile yok edemediği bu olağanüstü yaşam merkezi, dar bir çevrenin ekonomik ve siyasi çıkarlarının sonucu olan Ilısu Projesiyle sonlandırılmak isteniyor" diye kaydedildi.
"Mağduriyetlerden biri 'Yeni-Hasankeyf'te su içilememesi" diyen Koordinasyon, "Ortak mücadeleye her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu tekrar vurgulamak isteriz" dedi.

'BAŞVURUMUZA DAHİL OLUN'

Açıklamada, "Türkiye’nin de altına imza attığı Bern Sözleşmesine dayanarak Ilısu Projesine karşı harekete geçiyoruz. Bütün ekoloji ve diğer sivil toplum kuruluşlarını bizimle iletişime geçerek başvurumuza dahil olmalarını çağırıyoruz! Yada kamuoyuyla paylaşılan ve sosyal medya hesaplarımızda yer alan dilekçeyle de başvuru yapabilirler" denildi.