KCK’den Çarşema Sor mesajı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı Çarşema Sor bayramı için yazılı mesaj yayımladı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Êzidîlerin Çarşema Sor bayramını kutladı.

Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

Êzidî halkımızın Çarşema Sor bayramını kutluyor, Çarşema Sor bayramının Êzidîlerin bir kez daha fermanla karşılaşmayacağı demokratik özerk yaşama kavuşmasına vesile olmasını diliyoruz.

Êzidî halkımız 2014  3 Ağustos’ta gerçekleşen fermanda çok büyük tehlikelerle karşılaştığı gibi, bu fermandan çıkardığı bilinçle büyük kazanma imkanları da ortaya çıkmıştır. Artık fermanlar sadece acısının yaşandığı soykırım günleri olmaktan çıkmalıdır. Fermandan çıkarılan bilinç, özgür ve demokratik yaşamı yaratma çabası ve mücadelesine dönüşürse bir anlam kazanır.

Çarşema Sorlar, Êzidîlerin varlığını bugüne getiren temel değerleri yaratmış ve bugünlere taşımıştır. Êzidîler varlığını bugünleri kutlamaya borçludurlar. Bugünler ve bugünlerin yarattığı değerler en zor koşullarda Êzidîlerin varlığını korumuş ve bugünlere ulaştırmıştır. Bu açıdan Çarşema Sor bayramına büyük değerler ve anlamlar verilmesi anlaşılır bir durumdur. Nasıl ki Newroz tüm Kürtlerin varlığını korumada önemli bir rol oynamışsa, Çarşema Sor da Êzidîler için benzer bir rolü oynamaktadır.

Çarşema Sor her zaman daha toplumsal, daha coşkulu ve daha yoğun kutlanmalıdır. Böyle bir güne layık olmak için bugün artık özerk yaşamı sağlamak gerekmektedir. O zaman Çarşema Sor değerleri daha fazla korunacak, fermanlarda çekilen acılar bir anlam kazanacaktır.

Günümüzde sadece fiziki soykırımlar, fermanlar gerçekleşmiyor; artık en büyük ve en yoğun fermanlar kültürel ve toplumsal yaşamda gerçekleştiriliyor. Şu anda Êzidîler IŞİD’in gerçekleştirdiği fermanlar kadar kültürel ve toplumsal yaşam fermanları tehlikesi altındadır. Çarşema Sorlarda bu ferman biçimine karşı çıkma bilincinin ve mücadelesinin geliştirilmesi de tarihsel bir görev haline gelmiştir.

Êzidîlerin önüne Şengal’in ve Êzidîlerin özerkliğini sağlama fırsatı çıkmıştır. Êzidîler örgütlenerek öz meclislerini ve bu öz meclislerine bağlı öz savunmalarını oluştururlarsa fermanların son bulacağı demokratik özerk yaşama kavuşurlar. Bu dünyada Êzidîler kadar özerkliği hak etmiş ve meşru olan başka bir halk ve toplum yoktur. Êzidîler örgütlenir ve demokratik özerkliği yaratacak kurumları oluştururlarsa, dünyada Êzidîlerin özerkliğine karşı çıkacak tek bir siyasi hareket ve tek bir kişi bile olamaz. Êzidîlerin özerkliği haktır ve meşrudur. Bunu kabul etmeyen her siyasi güç insanlık karşısında suçlu duruma düşmekten kurtulamayacaktır.

Êzidîxan Êzidîler tarafından yönetilmelidir. Hiçbir siyasi güç Êzidîleri yönetme, Êzidîxan üzerinde hakim olma hakkı ve iddiasında bulunamaz. Bu Çarşema Sor bayramında en başta da demokratik özerkliğin savunulması ve Çarşema Sorların aynı zamanda demokratik özerklik bayramları haline gelmesi Êzidîlerin hakkıdır.

Bu Çarşema Sor bayramının tüm Êzidîlerin birliğine vesile olmasını da diliyoruz. Nasıl ki Newrozlar Kürtlerin birliğinin sembol günüyse, Çarşema Sor da Êzidî Kürtlerin birliğinin güçlendiği ve kendini var ettiği günlerdir. Çarşema Sor değerlerinde Êzidîlerin birliğini sağlayan değerlerin de var olduğuna inanıyoruz. Bugün dünyada en fazla birliğe ihtiyacı olan toplum Êzidîlerdir. Kürt Özgürlük Hareketi olarak her zaman Êzidîlerin değerlerini koruyan ve birliğine destek olan bir çaba içinde olacağımız sözünü bir kez daha yineliyoruz. Çarşema Sor’da var olan değerlerin korunması Êzidîler için var olmayı ifade ediyorsa, Kürt halkı ve tüm insanlık açısından bu değerlere saygı duyma ve bu değerlerin var olmasını sağlama sorumluluğu da tarihi ahlaki, vicdani ve siyasi bir görev olmaktadır.

Êzidî halkımızın Çarşema Sor bayramını kutluyor, her zaman kendi kimlik ve kültürleriyle özgür ve demokratik yaşamlarının yanında olacağımızı vurguluyoruz.