GÜNCELLENİYOR

9 Ekim Komplosu kadınlar öncülüğünde protesto edildi

TJK-E'nin çağrısı üzerine Avrupa kentlerinde kadın birlik ve meclisleri öncülüğünde bir araya gelen binlerce Kürdistanlı ve Kürt dostu, İmralı tecrit ve soykırım sistemini protesto ederek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykırdı.

ABDULLAH ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK KÜRT SORUNUNA ÇÖZÜM HAMLESİ

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısı üzerine Avrupa’nın çok sayıda kentinde Kürdistanlılar ve dostları 9 Ekim Komplosu’nu protesto etti.

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’de “Tîrêjên Rojê” kampanyası ekseninde TJK-E’nin çağrısıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için eylem gerçekleştirdi.
Stockholm Amara Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleşen eylem, Norra Bantorget Meydanı’ndan yürüyüşle başladı. Yürüyüş esnasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları, “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt sorununa çözüm”,  “Önder Apo’nun özgürlüğü, özgürlüğümüzdür” ve “Öcalana Özgürlük” yazılı pankartlar taşındı. Yürüyüş boyunca “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî SerokApo” ve “jin jiyan azadi” sloganları atan halk Normalmstorget parkında miting yaptı.
Mitingde İsveç Kadın hareketi adına Ayşe Didar bir konuşma yaptı. Ayşe Didar şöyle konuştu: “9 Ekim 1998’de Reber Apo şahsında başlayan uluslararası komplo Kürt halkının varlığı, iradesi, kimliğini ve kadın özgürlük mücadelesini hedefleyen bir soykırım planlamasıydı. Önderliğimiz İmralı duruşu ile bunu hep boşa çıkarmaya çalışan bir duruş ve tutum içinde oldu. Halkların kardeşliğini ve birliğini, kadın özgürlüğünü esas aldı. Kadınlar ve Kürt halkı 26 yıldır alanlarda ve bundan sonra önderliğimiz özgür oluncaya kadar da alanlarda olacağız.”

MARSİLYA

Marsilya’da Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde binlerce kişi 9 Ekim Komplosunu protesto etti.

Fransa’nın Marsilya kentinde binlerce Kürt ve dostu uluslararası komplonun yıl dönümünde kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Protestocular, 9 Ekim 1998’de başlayan ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasına yol açan komployu kınamak için bir araya geldi.

Marsilya'nın merkezinde düzenlenen yürüyüş, bayraklar ve pankartlar eşliğinde başladı, yürüyüşte “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü” sloganları atılırken, protestocular Kürt halkının özgürlük mücadelesini simgeleyen flamalar taşıdı.

Konuşmacılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın barışçıl çözüm arayışlarını hatırlatarak, onun özgürlüğünün Ortadoğu'daki barışın anahtarı olduğunu belirttiler.

Yürüyüşün sonunda yapılan konuşmalarda, Kürt halkının demokratik haklarına saygı gösterilmesi gerektiği ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması talebi yinelendi.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt kentinde FCDK-KAWA federasyonu çağrısı üzerine Alte Oper meydanında bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostları, 9 Ekim uluslararası komplosuna karşı yürüdü.
Eylemciler kentin en işlek caddesinden Wilhemsplatz meydanına doğru yürüyüşe geçti.

OSLO

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası 9 Ekim Komplosu Norveç'in başkenti Oslo’da kınandı. NCDK-OSLO tarafından düzenlenen eyleme Oslo ve çevre kentlerden çok sayıda Kürt ve dostları katıldı. Eylem, Kürdistan özgürlük şehitleri için saygı duruşuyla başladı.

Ardından Norveç Kızıl Parti adına Aram Zahari ve Arnaliot Ask, Solidaritet med Kurdistan adına birer konuşma yaparak, “Kürt Halk Önderi özgür olmalı” mesajını verdi.

NCDK-OSLO Eşbaşkanı Endam Aso da bir konuşma yaparak, "Önder Apo’nun özgürlüğu için aslında Norveç hükümeti başta olmak üzere ve diğer Avrupa ülkelerine liderlik için çaba gösterme çağrısında bulundu. Önder Apo'nun serbest bırakılması Türkiye'de ve genel olarak Ortadoğu'da Kürt sorununun çözümü barışı sağlayacaktır” dedi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplo protesto edildi. Binlerce Kürdistanlının katıldığı eylem ve yürüyüşte tecrit ve izolasyona tepki gösterilerek işkence ve hukuksuzluğa son verilmesi çağrısı yapıldı. 

KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök, “26 yıldır Önder Apo İmralı İşkence ve soykırım sisteminde tutuluyor. Dört yıldır da ne avukatları ne ailesi ne de kurumlar ve halk Önder Apo’dan haber alamıyor. Ancak sürekli direniş ile komplo ve tecrit boşa çıkarılacaktır” dedi.

Lautenschlagerstraße’de saygı yürüyüşüyle başlayan yürüyüş sloganlar eşliğinde Marienplatz’a kadar devam etti. Yürüyüş boyunca, gençler tarafından Almanca bildiriler okundu ve dağıtıldı. Bildirilerde, Kürt Halk Önderi üzerindeki tecride ve Kürt halkının maruz kaldığı baskılara dikkat çekildi. Almanca, Kürtçe ve Türkçe sloganlar ile Halklar Önderi Öcalan ve gerilla mücadelesi selamlandı. 

KCDK- E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, “Tecrit ve izolasyon gittikçe ağırlaşmaktadır. Dört yıldır Önder Apo’dan haber alamıyoruz. Yıllardır söylediğimiz bir slogan var. Önder Apo’dan haber alamıyoruz” dedi.

Eylem Avrupa Kürt Kadın Hareketi’ni. (TJKE) açıklaması ile devam etti. TJKE adına bildiri okuyan Pervin Azadî İmralı hukuksuzluğuna son verilmesi çağrısı yaptı. 

TJK-E adına açıklama yapan Pervin Azadî, kampanyanın amacının Türkiye’deki Kürt sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasına katkıda bulunmak olduğunu belirtti.

Pervin Azadî, kampanya çerçevesinde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, CPT, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ve diğer uluslararası kurumlara çağrıda bulunarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesi ile düzenli görüşmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak Pervin Azadî, 1-10 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Öcalan’a Özgürlük Günleri” ile bu meselenin dünya kamuoyuna taşınacağını belirtti.

NANTES

Fransa'nın Nantes şehrinde "Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi ve 9 Ekim Uluslararası Komplosu’nun yıl dönümleri dolayısıyla Nantes Kürt Toplum Merkezi (CDK-N) tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Place de Commerce’ de başlayan yürüyüş,  Place de Royal'da son buldu.

Yürüyüşün ardından CDK-N adına açıklama yapan Kawa Zinar, "Bizler Önder Apo’nun özgürlüğü sağlanana kadar yürüyüşümüzü sürdüreceğiz.  Ortadoğu’da barış ve özgürlük isteyenler olarak Önder Apo’nun fikirleri etrafında kenetleniyoruz. Mutlak tecrit yıkılacak, Önder Apo özgürleşecek” dedi.

Eyleme katılan Emine Ana (70), "Önderimiz üzerindeki tecrit kaldırılıp, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanana kadar alanlarda olacağız. Bu mücadele sonuç alıncaya kadar devam edecek" dedi. 

Son olarak CDK-N eş başkanı Gulasor, Fransızca açıklama yaparak bütün Fransız dostlara, 9 Ekim Komplosunun karşısında dayanışma çağrısı yaptı.

DÜSSELDORF

“Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesinin ikinci aşaması kapsamında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo’nun yıl dönümü nedeniyle Almanya’nın Düsseldorf kentinde yüzlerce kişinin katılımı ile yürüyüş düzenledi. Düsseldorf Merkezi Tren istasyonu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyarak sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganları attı.

Burada TJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan tarafından Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit koşulları ve fiziki özgürlüğünün önemine atfen Almanca bir konuşma yapıldı. Daha FED-MED Eşbaşkanı Şevin Sincar bir konuşma yaptı. Şevin Sincar, Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit koşullarına dikkat çekerek, Kürt halkının ve dostlarını bu durumu asla kabul etmeyeceklerini vurguladı, yürütülen mücadelenin Önder Apo’nun fizik özgürlüğü ile sonuçlanacağını kaydetti. Şevin Sincar, 16 Kasım’da “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında Almanya’nın Köln kentinde düzenlenecek yürüyüş için de katılım çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından kitle, Abdullah Öcalan’ın dev posteri eşliğinde tren istasyonunda kentin en işlek caddelerinden Königsallee’de yürüyüşe geçti. Abdullah Öcalan’ın resimlerini taşıyan kitle, sloganlar eşliğinde yürüyüşünü sonlandırdıktan sonra dağıldı. 

BASEL

"Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm" hamlesi kapsamında Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından sürdürülen "Tîrêjên Rojê" kampanyasını sahiplenen binler, İsviçre'nin Basel kentinde "Abdullah Öcalan'a özgürlük" talebini haykırdı.

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) çağrısıyla dört parça Kürdistan'dan halk ve dostları Die Welt Park'ta bir araya geldi. Ardından YJK-S adına Özen Aytaç tarafından Almanca basın metni okundu. Aytaç, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Demokratik Konfederalizm temelinde demokrasiyi, cinsiyet özgürlüğünü ve ekolojik adaleti savunan önemli bir siyasi düşünür olduğunu ifade etti. İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne has tecrit ve işkence sisteminin devreye sokulduğunu belirten Aytaç, “26 yıldır sürdürülen bu tecrit ve işkence sistemiyle Sayın Öcalan şahsında bir halkın özgürlük mücadelesi tasfiye edilmek istenmektedir” diye konuştu. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ile Avrupa Konseyi'nin (AK) İmralı'ya yönelik hak ihlalleri kararları olduğunu aktaran Özen Aytaç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa Konseyi ve Bakanlar Komitesi'ni Sayın Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sona erdirilmesi ve temel haklarının güvence altına alınması için ellerinden geleni yapmaya çağırıyoruz.  Türkiye AİHM kararlarına uyması teşvik edilmeli ve uluslararası insan hakları standartlarına uyumun sağlanması için Avrupalı yetkilileri ile Türkiye arasında etkili bir siyasi diyalog başlatılmalıdır.  Ayrıca Bakanlar Komitesi, daha fazla ihlalin önlenmesi için bu kararların uygulanmasını titizlikle izlemeli ve Türkiye'de herkese eşit ve adil davranılmasını sağlayacak yasal reformlar yapılması yönünde çalışmalıdır." 

Aytaç'ın ardından "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesinin yürütücü partilerinden biri olan BastA Partisi adına Tonja Zürcher partisi adına söz aldı. 

Abdullah Öcalan şahsında politik tutsaklara yönelik uygulanan insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırı ağır hak ihlallerine dikkat çeken Zürcher, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm politik tutsakların serbest bırakılması çağrısı yaptı. 

Zürcher, “Sayın Öcalan'ın fikirleri Rojava'da yaşam bularak burada barış ve demokrasi temelinde bir yaşam modeli geliştirildi. Bu yaşam modeli sadece Kürt halkı yada Ortadoğu halkları için değil tüm dünya halklarına sunulması gereken bir yaşam modelidir” diye konuştu.

İsviçre başta olmak üzere batılı devletlerin Türk devletiyle olan savaş ticaretini eleştiren Zürcher İsviçre devletine Türk devletiyle olan silah ticaretini sonlandırması çağrısı yaptı.

Yürüyüş öncesi eylem alanında son konuşmayı İsviçre Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya yaptı. Dilan Çetinkaya, şöyle konuştu:

“Önder Apo dönemin koşulları altında bu komplonun farkında olarak geliştirdiği paradigmayla bu komployu boşa çıkarabilmiştir. Önderliğimizin yaratmış olduğu paradigma bugün dünya halklarını peşinden koştururken bizlerin dostları halkımızın dostları bundan 2 yıl önce Önderliğimizin özgürlüğünün sağlanması için bir hamlenin startını verdiler. Biz Kürt kadınlar da bu hamleye sahip çıkarak ‘Tîrejen Roje’ kampanyasını başlattık. Bu kampanya başarıya ulaşana kadar, Önderliğimiz özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadelemizden bir adım geri düşmeyerek alanlarda olmayı sürdüreceğiz. Bu temelde Önderliğimizin fikirlerini bulunduğumuz her alanda anlatmaya devam edeceğiz." Dilan Çetinkaya son olarak 16 Kasım'da Almanya'nın Köln kentinde gerçekleşecek olan büyük yürüyüşe ilişkin hazırlıklarını aktararak  "7'den 70'e 16 Kasım'da Köln'e akarak Önderliğimizin özgürlüğünü haykıracağız" diye konuştu.

Clara Meydanı’na varan yürüyüş korteji burada durarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sesinden Kürdistan ve Ortadoğu'da kalıcı barışın sağlanmasına yönelik değerlendirmeleri dinlendi. Yoğun yağmur altında tekrar yürüşlerine devam eden halk Dreinrose Meydanı’na ulaştı. Burada Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Şükran Sincar 10 Ekim hamlesine ve Tîrêjên Rojê kampanyasına ilişkin aktarımlarda bulundu.

PARİS

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde 12-13 Ekim günlerinde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde eylem çağrısının ardından Fransa’nın başkenti Paris’te “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt Soruna Çözüm’ hamlesi kapsamında bir yürüyüş gerçekleştirildi. 

Yürüyüş, Republique meydanına Kürdistanlıların akın etmesi ile saat 15.00 sıralarında Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.

Eylemde “Önder Apo’ya Özgürlük”, “Jin Jiyan Azadî” ve ‘Tîrêjên Rojê” yazılı pankartlar taşındı, ayrıca PKK ve TJK-E flamalarının yanı sıra üzerinde Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının yer aldığı flamalar taşındı.

Kadınların öncülük ettiği eylemin önünde ise büyük harflerle yazılı “Jin Jiyan Azadî” yazısı taşındı.

Yürüyüşün rotasında yer alan Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde, 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez şahsında Kürdistan Devrim Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Kitle sık sık, ‘Şehîd Namirin’ sloganını attı.

Yürüyüş esnasında ise ‘Önder Apo’ya Özgürlük’ yazılı yüzlerce bildiri Paris sakinlerine, esnaflara ve turistlere dağıtıldı.

Republiq Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Stalingrad Parkı’nda mitinge dönüştü. Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanı Xane Akdoğan, eylemin son bulduğu Stalingrad Parkı’nda bir konuşma yaptı.

Xane Akdoğan, “Önder Apo’ya Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında 9 Ekim Uluslararası Komplo’ya karşı yapılan eylemlerin önemli olduğuna dikkat çekti. Konuşmasının devamında, “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanana kadar alanlarda olacağız. Bu süreçte Tîrêjên Rojê şiarı ile, Jin Jiyan Azadî felsefesini her yere duyuracağız. 21. yüzyıl kadınların yüzyılı olacaktır. 9 Ekim komplosunu bir kez daha kınıyorum. Önderliğimiz esir alınarak Kürt halkını bitirmek istediler. Her yerde bu saldırılar oldu. Buna karşı mücadeleden geri adım atmadık. Atmayacağız” dedi.

Xane Akdoğan, 19 Ekim’de Paris’te gerçekleşecek olan ‘Önder Apo ile Dayanışma Konseri’ne katılmaya çağırdı. Eylem, “Bijî Serok Apo” sloganı ile sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken’de TJK-E Saarland ve Halk Meclisi öncülüğünde yürüyüş düzenlendi.

Eylemde 9 Ekim Komplosu protesto edilirken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için mesajlar verildi.

KIEL

İmralı tecridi ve komplo Almanya’nın Kiel kentinde protesto edildi. Defend Kurdistan, Jîyana Jîn ve Kiel Demoktatik Kürt Toplum Meclisi aktivistleri tarafından düzenlenen eylemde Kiel Hauptbahnhof’ta başladı. Yürüyüş kentin işlek yeri Alter Markt’taki Kirche St Nikolai önünde son buldu.