Êzidîlere saldırı Moskova’da protesto edildi

Rusya'da yaşayan Kürtler, Şengal’e işgal girişiminde bulunan güçleri protesto ederek Êzidîlere dönük başka bir katliama izin verilmemesi gerektiği çağrısı yaptı.

Rusya'nın başkenti Moskova’da yaşayan Kürtler, Irak devletinin Şengal’e dönük saldırı hazırlığını kınadı. Moskova’daki Mala Kurda’da bir araya gelen Kürtler, Şengal’de son günlerde yükselen tansiyonu kaygıyla izlediklerini ifade etti.

Açıklamada konuşan Uluslararası Kürt Toplumsal Kurumlar Birliği Başkanı Arif Azmanî, Türkiye önderliğinde Kürdistan’ı işgal eden Kürt düşmanı ülkelerin uzun bir süredir Şengal’i işgal etmenin plan ve projelerini geliştirdiğine dikkat çekti. 

Azmanî, Türk devletinin Bağdat hükümetiyle bir olup son aylarda Şengal ve özellikle Êzidî toplumuna karşı bu plan ve projeleri geliştirdiğini, Erdoğan’ın Kürt kazanımlarının olduğu her yere saldırmasının bunun göstergesi olduğunu dile getirdi. 

2014 yılındaki Êzidî katliamından sonra oluşturulan Şengal Özerk Yönetimi sayesinde Êzidîlerin toparlanabildiğini söyleyen Azmanî, Êzidî toplumunun kendi örgütlemesini sağlamasından ve kazanım elde etmesinden rahatsız olan kesimlerin 2014 öncesine dönmek istediğini vurguladı. 

ULUSLARARASI KAMUOYUNA ‘SESSİZ KALMAYIN’ ÇAĞRISI 

Êzidî toplumunun tekrar örgütsüz, yönetimsiz ve savunmasız kılınması, 74. Fermanda olduğu gibi rahat bir katliamdan geçirilmek istendiği değerlendirmesi yapan Azmanî, uluslararası kamuoyunun bu saldırılara sessiz kalmasını da kınadı. 2014’teki 74. Ferman döneminde de dünyanın sessiz kalarak katliamı izlemekle yetindiğini hatırlatan Azmanî, “Bugünlerde de buna benzer bir durum yaşanmakta. Dünya kamuoyunu tekrar önceki gibi sessiz kalmayarak tavır almaya, Şengal’e ve Êzidîleri dönük bir başka katliam tehdidini bertaraf etmeye çağırıyoruz” dedi.