İsveç hükümetine ‘İmralı’ çağrısı

İsveç Sol Parti Milletvekili ve partinin dış ilişkiler sorumlusu Håkan Svenneling, Türkiye'nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uyguladığı tecrit politikalarına ilişkin hükümete çağrıda bulundu.

Svenneling, Türkiye'nin insan hakları alanındaki sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Dışişleri Bakanı Tobias Billström'e yönelik bir soru önergesi verdi.

Svenneling'in önergesinde, Türkiye'nin insan hakları ihlalleri konusunda defalarca suçlu bulunduğuna ve bağımsız Dünya Adalet Projesi'nin ülkelerin temel insan haklarına uyumu listesinde en alt sıralarda yer aldığına vurgu yapıldı.

Önergede, Türkiye'de keyfi tutuklamalar, hızlı yargılamalar, cezaevlerindeki kötü muamele ve işkence vakalarına yer verildi.

Mayıs 2019'da Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi'nden (CPT) bir heyetin yüksek güvenlikli İmralı Cezaevi'ni ziyaret ettiği belirtilen önergede, CPT'nin Türkiye'yi mahkumların tecrit edilmesini azaltmaya çağırdığı ifade edildi.

Håkan Svenneling, Dışişleri Bakanı Tobias Billström'e yöneltilen sorusunda, Türkiye'nin CPT'nin tavsiyelerine uyması için alınacak tedbirleri sordu.

Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla son görüşmesinin 2019'a dayandığı ve cezaevi koşullarının daha da kötüleştiği belirtilen soru önergesi, Türkiye'nin insan haklarına uyumunu sağlamak amacıyla alınacak önlemleri gündeme getirdi.

Svenneling, “Sayın Bakan ikili temaslarında Türkiye'nin Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezanın Önlenmesi Komitesi'nin tavsiyelerine uymasını sağlamak için herhangi bir tedbir almayı düşünüyor mu?” diye sordu.