Özak Tekstil direnişine İsviçre’den destek

Aufbau üyeleri, Zürih'te Özak Tekstil ile çalışan dünyaca ünlü giyim mağazası Levi’s’ın camına “İşçilerin örgütlenme hakkına saygı gösterin” yazılaması yaparak, sendikaya üye oldukları için işten atılan Özak Tekstil işçilerinin grevine destek verdi.

Riha’da, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası'na (BİRTEK-SEN) üye oldukları için işten atılan Özak Tekstil işçilerinin direnişi 27’nci gününe girdi. Günlerdir fabrika önünde grevde olan Özak Tekstil işçileri ile dayanışma amacıyla İsviçre’nin Zürih şehrinde eylem düzenlendi. 

Revolutionärer Aufbau (Devrimci İnşa) üyeleri, ürünlerini Özak Tekstil’in ürettiği dünyaca ünlü giyim firması Levi’s mağazasının camlarına yazılama yaptı. 

Levi’s mağazasının camlarına İngilizce “Levi’s! Respect workers right to organize! Solidarity with the strike at Özak Tekstil in Urfa (North Kurdistan) - Levi's! İşçilerin örgütlenme hakkına saygı gösterin! Bakurê Kurdistan’daki Riha'da Özak Tekstil greviyle dayanışma” yazılı pankart asıldı. 

Aufbau üyeleri mağazanın camına ayrıca bildiri de yapıştırdı. Bildiride şu ifadeler yer verildi: 

“Levi's kot pantolonları aslında nereden geliyor? Bunlar, diğerlerinin yanı sıra, Urfa'nın kuzeyindeki Kürt sanayi bölgesindeki Özak Tekstil fabrikasında çalışan tekstil işçileri tarafından üretiliyor. Özak Tekstil çalışanları 7 ila 8 saat fazla mesai yapmaya zorlanıyor. Orada çalışan kadınlar da sürekli taciz ediliyor, hakarete uğruyor.

Urfa'daki Özak Tekstil fabrikasında tekstil işçileri grevde! İşçilerin artık buna tahammülü kalmadı. Grevciler yoğun baskı altında. Bunların hepsi Levi’s’ın kârı için. Özak Tekstil ve AKP hükümeti ise işçilerin talebine karşı koymak için her türlü imkânı kullanıyor. İşten çıkarmalar ve grev kırıcılarla direnişi kırmaya çalışıyor. Hükümet de grevcilerin üzerine askeri polis gönderdi, onları tutuklattı ve Mehmet Türkmen ve Çayan Dursun gibi Birtek-Sen sendika liderlerini de hapse attırıyor. Ancak 700 işçinin giderek daha fazlası greve katılıyor; üretim artık durma noktasına geldi.

Kuzey Kurdistan'daki bu sömürü ve baskıdan Levi's doğrudan yararlanıyor. Levi's'taki tekstil işçileri daha iyi çalışma koşulları için mücadele ediyor ve biz de onlarla dayanışma içindeyiz.”