GÖRÜNTÜLÜ

Şehit Dersim Nurhaq ve Karker Tolhildan için Berlin’de anma

Duruşları, yiğitlikleri ve bağlılıkları ile iz bırakan şehit komutanlar Dersim Nurhaq ve Karker Tolhildan için Berlin’de düzenlenen anmada, “diasporada özgür yaşamı inşa etmek için şehitlerin mücadelelerini devam ettireceğiz” mesajı verildi.

ŞEHİT ANMA ETKİNLİĞİ

İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik 1 Ekim 2021’de gerçekleştirdiği saldırıda şehit düşen Apollo Akademisi Komutanı Dersim Nurhaq ve 10 Haziran 2023'te Efrîn’de şehit düşen Efrîn Kurtuluş Birlikleri’nin (Hêzên Rizgariya Efrînê-HRK) kurucu komutanlarından Karker Tolhildan için Dest Dan Kadın Meclisi ve Nav-Berlin'in organizesiyle Almanya’nın başkenti Berlin'de anma etkinliği gerçekleştirildi.

Şehit aileleri, Kurdistanlılar ve dostları olmak üzere çok sayıda kişi katıldığı anma, Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından konuşmalar ile devam etti.
Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) adına ilk sözü alan Şemse Ana, “Şehitlerimize sahip çıkmalı, şehitlerimizin mücadele bayrağını taşıyarak hayallerini gerçekleştirmeliyiz. Bu nedenle her yerde, her alanda, her sokakta ve caddede şehitlerimizle, hayalleriyle yaşamalıyız” dedi.
Dersim Nurhaq’ın kardeşi Deniz İnan ise, “Bir ömür partiyle bütünleşerek, düşüncelerini, ideolojisini ve özgür yaşamı sağlamak için mücadele yürüttü. Bu mücadelesinde Kürdistan’ın her yerinde özgür alanlarda, özgür Kürdistan topraklarında yaşamak için yerini aldı ve şehadete ulaştı” dedi.
Karker Tolhildan’ın ailesi adına söz alan Engin Ulugana da duygularını şöyle dile getirdi: “Karker'in katılımı duygusal değil, ideolojikti. Katliamlardan geçirilen bir aileye mensuptu. Bu nedenle sorgulayan, soran, araştıran ve okuyan bir kişilikti. Araştırdıkça kendini bulduğu Özgürlük mücadelesine katılım sağladı. Aileden daha önceden katılımlar ve şehitler vardı. Karker'in bir ablası da 2 yıl önce şehit düştü. Karker ismini daha önce şehit düşen amcamızdan almıştır. Bu özgürlük mücadelesi devam ettikçe, özgürlük sağlanana dek mücadelemiz devam edecektir. ‘’

Etkinliğin diğer bir konuşmacısı TekoJIN üyesi ise, “Bizler kendimize nasıl bir yaşam istiyoruz sorusunu sormalıyız. Şu an diasporada gençlerimiz nasıl bir yaşam sürüyor? Bu soruların ardından bizler bu yaşamı kabul etmiyoruz. Bu yaşamı kabul etmeyen ve bu uğurda yıllardır mücadele yürüten, yaşamlarını özgür topraklarda yaşamak için Dersim ve Karker yoldaşlarımız şahadete ulaştı. Genç kadınlar olarak Kürdistan’da, Türkiye’de ve diasporada özgür yaşamı inşa etmek için mücadele edeceğiz. Şehitlerimizin mücadelelerini bizler sürdürerek, izlerinden gitmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Anmada PKK’nin kurucularından Ali Haydar Kaytan’ın “Zafere Yürüyenin Türküsü” isimli şiirini Zafer Karakaya okudu. Etkinlik, “Şehîd Namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla son buldu.