Akar, yeni işgal saldırılarına destek için mi Almanya’ya geliyor?

Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, çantasında yeni işgal saldırı planlarıyla Bağdat ve Hewlêr’de yaptığı temasların ardından önümüzdeki hafta da Berlin’e gelecek.

Kürtlere yönelik saldırı konseptleri ve Kürdistan’ın diğer parçalarına yönelik işgal saldırıları öncesi AKP-MHP rejiminin Alman devlet yetkilileriyle görüşmeler yapması son yıllarda dikkat çekmişti.

Kuzey Kürdistan’daki şehir ve ilçelere yönelik savaş konseptinin devreye girdiği 2015 yılının sonbaharında Alman Başbakanı Angela Merkel, Erdoğan’ın sarayına çıkmış, Türk devleti çeteleriyle Efrîn’e yönelik işgal saldırısının hazırlığını yaptığı günlerde Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Almanya’ya gelmiş, mevkidaşı dönemin Alman Dışişleri Bakanı Gabriel ile samimi pozlar vermiş, hatta elinden çay içmişti.

Türk devletinin Girê Spî ve Serêkaniyê’ye saldırılarını yoğunlaştırdığı günlerde, 2018 yılının Ekim ayının ortalarında Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas Ankara’ya gidip Erdoğan rejiminin bakanlarıyla samimi pozlar vermekle kalmamış, işgal saldırısını meşru göstermeye çalışan açıklamalarda da bulunmuştu.

MERKEL HÜKÜMETİ YİNE SAHNEDE

AKP-MHP iktidarının hem Güney Kürdistan hem de Rojava Kürdistan’a yönelik yeni işgal saldırılarını gündeme aldığı bir sırada ise Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Almanya’nın başkenti Berlin’e gelip Merkel hükümetiyle görüşeceği açıklandı. Üstelik Akar’ın, Türk Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'le Bağdat ve Hewlêr'e yaptığı ziyaretten sonra Berlin’i tercih etmesi dikkat çekti.
Akar’ın Berlin’de Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile görüşeceğini ilk duyuran AFP haber ajansına konuşan Alman Savunma Bakanlığı Sözcüsü, ikilinin Almanya'nın Doğu Akdeniz'deki gerilimin yatıştırılması için yürüttüğü arabuluculuk faaliyetlerini ele alacağını açıkladı. Ancak Erdoğan’ın son günlerde tehditlerini arttırdığı bir dönemde ziyaretin gerçekleştirmesi, Türk devletinin yeni işgal planlarına destek isteme ihtimalini güçlendirdi.

KRAMP-KARRENBAUER ROJAVA İŞGALİNİ ELEŞTİRMİŞTİ

Çavuşoğlu’nun yerine Akar’ın gelmesi, görüşmenin Annegret Kramp-Karrenbauer ile yapılması da dikkat çekiyor. 9 Ekim 2019’da başlayan Gri Spî ve Serêkaniyê’ye dönük işgal saldırıları sırasında Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, Türkiye’nin saldırısını eleştirmiş, Alman askerlerinin de destek vereceği Suriye'nin kuzeyinde uluslararası bir güvenli bölge önerisinde bulunmuştu. Ancak Kramp-Karrenbauer’ın bu çıkışı Almanya Dışişleri Bakanı Maas tarafından tepkiyle karşılanmıştı. İki bakan basın üzerinden birbirini suçlayan açıklamalar yapmış, Kramp-Karrenbauer, önerisi için istediği desteği bulamamıştı.