Almanya’da salgına rağmen Kürtlerin yargılaması sürüyor

Salgından dolayı birçok duruşmanın iptal edildiği Almanya’da yargılanan Kürt siyasetçi ve aktivistlerin duruşmaları Şubat boyunca sürecek.

Merkezi Almanya’nın Köln kentinde bulunan Azadî Hukuki Bürosu, ülke çapında Kürt siyasetçi ve aktivistlere yönelik açılan davalardaki son duruma ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle birçok kentte yargılama ve duruşmaların iptal edilmesine rağmen Kürtlere açılan siyasi davalardaki sürecin hiç aksamadan sürmesinin dikkat çekici bir durum olduğu belirtildi.
Stuttgart ve Koblenz’de toplam 8 Kürdün yargılanmasının salgından dolayı alınan tedbirlerine rağmen süreceğini belirten Azadî, önümüzdeki Şubat ayındaki duruşmalara ilişkin bilgiler verdi. Buna göre Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesi gerekçe gösterilerek açılan ve “PKK davaları” olarak bilinen yargılamaların en önemlisi, “pilot” konumunda olan Stuttgart’ta 5 Kürt aktiviste yönelik devam eden dava.
Stuttgart-Stammheim’da bulunan Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde 2019 yılının Nisan ayından bu yana yargılanmaları süren Veysel S., Agit K., Özkan T., Cihan A. ve Evrim A. 4, 5, 11 ev 12 Şubat günlerinde hakim karşısına çıkacak. 3 kişinin tutuklu, 2 kişinin de tutuksuz yargılandığı davada bütün duruşmalar saat 09:00’dan itibaren başlayacak.
Yine Ekim 2020’den itibaren Stuttgart’taki Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde yargılanan Kürt aktivist Kamuran Yekta V’nin yargılanması da 2, 3, 9, 10, 16, 17, 23 ve 24 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek.

KOBLENZ’DE İKİ YARGILAMA

Benzer suçlamalarla değişik tarihlerde gözaltına alınan Gökmen C. ve Hüseyin A. isimli iki Kürt akvistin yargılanması da Koblenz kentinde devam ediyor. Geçtiğimiz yılın Ocak ayından itibaren Koblenz’deki Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde yargılanan Hüseyin A. 4, 5, 10, 11, 12, 18 ve 19 Şubat tarihlerinde duruşmaya çıkacak. Ekim 2020’den itibaren yargılanması süren Gökmen Ç.’nin bir sonraki duruşması ise 9 Şubat günü saat 09.30’da gerçekleşecek.

Azadî Hukuki Bürosu, halihazırda açılan siyasi soruşturma ve davalardan dolayı toplam 11 Kürt aktivist/siyasetçinin Almanya’da tutuklu veya hükümlü olduğunu bildirdi. Bütün davaların ortak noktası ise Kürt siyasetçi ve aktivistlerin adeta kopya edilerek hazırlanan benzer iddianamelerle, bireysel durumları göz önüne alınmadan yargılanmaları.

10 YILDIR DEVAM EDEN 129B DAVALARI

 Ayrıca 11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından “anti terör yasası” olarak çıkartılan ve “129b” olarak adlandırılan yasa El Kaide üyelerinin Almanya’da yakalanıp yargılanmasını kolaylaştırmak için çıkartılmıştı. Ancak yasa “yabancı terör örgütlerini kapıyor” şeklinde ifade edilmiş ve zamanla başta Kürdistan Özgürlük Mücadelesi, Türkiyeli, Filistinli ve Tamilli devrimciler olmak üzere diğer sol/sosyalist hareketlere karşı da devreye konulmuştu.

Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla 2010 yılında PKK’nin “129b” kapsamına alınmasının ardından Kürtlere yönelik soruşturmalar rahatça ve hiçbir delile dayandırılmadan peş peşe açıldı. Ardından Almanya’nın sığınma talebini kabul ettiği yirmiye yakın Kürt siyasetçi ve aktivist “terörist” muamelesi yapılarak hapis cezalarına çarptırıldı.