Avrupa’da birçok merkezde 2. Paris Katliamı kınandı

İngiltere’nin Londra, Fransa’nın Rennes ve Toulouse, Hollanda’nın Amsterdam ve Almanya'nın Mannheim, Düsseldorf ve Saarbrücken şehirlerinde gerçekleştirilen eylemlerle 2. Paris Katliamı kınandı.

LONDRA

Londra’da Kürtler ve dostları 2’inci Paris Katliamı olarak bilinen Evîn Goyî, Sanatçı Mîr Perwer ve yurtsever Abdurrahman Kızıl için kitlesel bir anma yapılarak, katliam protesto edildi.


İngiltere’nin başkenti Londra’da Jiyan Kadın Meclisi ve Devrimci Gençlik Hareketi öncülüğünde KCC binasında 2. Paris Katliamı şehitleri anıldı. Sahneye birinci ve ikinci Paris katliamlarında şehit düşen katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyeleri Sakine Cansız (Sara) Evîn Goyî (Emine Kara), sanatçı Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızı, Leyla Şaylemaz ve Fidan Doğan’ın fotoğraflarının yer aldığı bir sahne kuruldu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin asıldığı anmaya Kürdistani örgütler ve MLKP katıldı. Şehirlerin fotoğraflarının etrafında mumların yakıldığı anma da, sık sık “Şehit namırın” sloganları atıldı.

Anma Paris şehitlerinin şahsında Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kürt Halk Meclis adına kısa bir konuşma yapan İshak Gündüz, şehirlerin ruhuyla Kürdistan dağların da gerillanın destan yazdığını söyleyerek, Kürdistan halkının işgalciye asla diz çökmeyeceği vurgulandı.

Paris katliamında şehit düşürenlerin anısına hazırlanan sinevizyon gösteriminin yapıldığı anmada, Kürt Kadın Hareketi adına Berfin Dersim ve Songül Maraş, Devrimci Gençlik Hareketi adına Avaşin Tetwan, Britanya Kürt Halk Meclisi adına Aso Kamali ve Ercan Akbal birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalarda, Kürt özgürlük hareketinin kurucularından ve Kürt kadın hareketinin öncülerinden Sakine Cansız’ın inkar edilen bir halkın mücadelesinin oldupı ifade edilerek, “Dış dünyanın yüzü Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan, her zaman genç kalmayı başaran bir harekette militan oldular” denildi. 

Katliamın üzerinden 11 yıl geçtiği vurgulanan konuşmalarda, şunlara yer verildi: “Bu katliama karşı öfkemiz devam ederken ve katilleri sorumlu tutma sözümüz bozulmadan, kalırken, tam bir yıl önce Kürt kadın hareketinin öncülerinden Evîn Goyî (Emine Kara), sanatçı Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve sevgili dostumuz Abdurrahman Kızıl Paris’te şehit düştüler.

Suikastçıların net tarihleri, yerleri ve profilleri, Kürt halkının Türk devletini her iki katliamın faili olarak gördüğünden şüphe duymuyor.  Biz Kürt halkı ve Kürt kadınları olarak zorluklarla sınanmış, acıyla damgalanmış ve büyük fedakârlıklarla ilişkilendirilmiş bir tarihe sahibiz, böylece adaleti hiçbir gücün, bir yasanın veya bir devlet hukukunun lütfuyla aramıyoruz. Bunu, Sara’nın celladın yüzüne tükürdüğü dik duruşundan ve Evin Goyî’nin hiçbir engel tanımayan nefessiz mücadelesinden öğrendik.”

Anma alkış ve sloganlarla sona erdi.

RENNES


2. Paris Katliamı, Rennes şehrinde gerçekleştirilen bir eylem ile protesto edildi.

Katliamın yıldönümünde Dalle Le Colombier Meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Paris şehitlerinin posterlerini taşıdı.

Mîr Perwer’in müzikleri eşliğinde yürüyen eylemciler sık sık “Şehid Namirin”, “Jin Jiyan Azadî”, “Biji Serok Apo” sloganları attı.

Yürüyüş sırasında CDK-F imzasıyla çok sayıda bildiri de dağıtıldı.

Eylem daha sonra yapılan konuşmalar ve 6 Ocak’taki Paris yürüyüşüne katılım çağrısıyla sona erdi.

TOULOUSE

Güney Fransa’nıın Toulouse şehrinde Paris Katliamı gerçekleştirilen bir yürüyüşle kınandı.

Fransız dostların da yoğun bir şekilde katıldığı eylemde sık sık “Jin Jiyan Azadî” ve “Şehid Namirin” sloganları atıldı. PKK ve TJK-E bayraklarının taşındığı yürüyüşte yapılan konuşmalarda katliamın hesabının sorulacağı ifade edildi.

AMSTERDAM

Hollanda’nın Amsterdam şehrinde “2013-2024 Paris Karanlıkta” sloganıyla Paris Katliamlarının kınandığı bir yürüyüş ve miting gerçekleştirildi.

Şehir merkezinde gerçekleştirilen yürüyüşte eylemciler Evin Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın posterleri taşındı. Sık sık Jin Jiyan Azadî sloganının atıldığı eylemde “Evîn ve Saraların mirasını mücadelemizle taçlandıracağız” vurgusunda bulunuldu.

DÜSSELDORF

Fransa’nın başkenti Paris’te Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın Türk devleti tarafından katledilmesi Düsseldorf’ta yapılan kitlesel basın açıklaması ve yürüyüş ile protesto edildi.

Merkezi tren istasyonu önünde bir araya gelen Kurdistanlılae ve dostları, ellerinde 2. Paris katliamından yaşamını yitiren Evîn Goyi, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın resimleri ile 1. Paris katliamında yaşamını yitiren Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaşmaz resimlerini taşıdı.  Paris’teki katliamı lanetleyen pankart ve dövizler taşıyan kitle sık sık "Jin Jiyan Azadî", "Katil Türk devleti", "Biji Serok Apo" sloganları attı.

Ardında FED-MED NRW adına Ahmed Kobanê kitleye hitaben bir konuşma yaptı. Konuşmasında Fransa’nın başkentinde Kürt siyasetçilere yönelik yaşanan katliamın tesadüf olamayacağını belirterek, bu katliamın Türk devleti tarafından yapıldığını ve bunda Fransa devletin de parmağı olduğunu söyledi. Fransa devletin her iki katliamı da aydınlatmadığını belirten Kobanê, bu karanlık iş birliğin sonucunda Kürtlerin hedef haline getirildiğinin altını çizdi.

YJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan da katliamın protesto edilmesine ilişkin Almanca bir konuşma yaptı.

Açıklamaların ardında kitle Paris katliamlarında şehit düşenlerin resimleri ve pankartlar eşliğin yürüyüşe geçti. Kitle, katliamı protesto eden sloganlar eşliğinde Düsseldorf’ta bulunan Fransız sefareti önünü kadar yürüdü.

Sefaret önünde yapılan açıklamaların ardında kitle dağıldı.

SAARBRÜCKEN


Almanya’nın Saarbrücken şehrinde de 2. Paris Katliamı şehitleri anıldı, katliamcı güçler lanetlendi.

Saarbrücken Kadın Meclisi tarafından gerçekleştirilen miting Europegaleri önünde çok sayıda Kurdistanlı ve dostları tarafından gerçekleştirildi. TJK-E’nin hazırladığı bildirinin okunduğu eylemde sık sık “Jin Jiyan Azadi” sloganları atıldı.

MANNHEIM


Mannheim’da da Ronahi Berivan Kadın Mecllisi tarafından organize edilen bir eylemle 2. Paris Katliamı kınandı.

Saat 19’da Marktplatz’da bir araya gelen eylemciler TJK-E tarafından hazırlanan bildiriyi okudu ve çok sayıda Almanca bildiri dağıttı. Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın posterlerinin taşındığı eylemde sık sık “Jin Jiyan Azadî sloganları atıldı.