Avrupa'daki Kürtler Irak hükümetinin Şengal kararını protesto etti

Avrupa'da birçok merkezde eylemler gerçekleştiren Kürtler, Irak hükümetinin Şengal kararını protesto etti.

DUISBURG


Şengal’e yönelik Irak hükümetinin tehditleri Almanya'nın Duisburg kentinde  düzenlenen bir eylemle protesto edildi.
Irak hükümetinin Şengal Asayişi'nin kentten çıkması için 24 saatlik süre vermesine tepki gösteren Kürdistanlılar Duisburg DKTM'nin çagrısıyla  bir protesto eylemi düzenledi.
Tecride, Faşizme, İşgale Son – Bi Hev Re Serhildan’ hamlesi kapsamında düzenlenen eylem saat 15’de Duisburg Merkez Tren istasyonu önünde yapıldı. Yapılan saygı duluruşuyla başlayan miting de yapılan konuşmalardan Irak hükümetinin bu saldırı girişimi ve KDP ihaneti kınandı.
Trengarı önündeki mitingde sonra yürüyüşe geçen kitle yol boyu Kürtçe, Almanca yaptıkları konuşmalardan saldırı girişimleri protesto edildi.
Eylemde DKTM adına Eşbaşkan Niyazi Öztaş Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi adına Amara Tolhildan ve   Kordinasyona civaka ezidiya Adına  Mervan Sezaki  birer  konuşma yaptılar.
Tolhildan konuşmasında,"YJŞ-YBŞ ve Êzidxan Asayişi’ne olan saldırılar aynı zamanda tüm Kürtlere olan saldırıdır. KDP ve Kazimi Hükümeti arasında yapılan anlaşma, tüm Kürtler tarafından kabul edilmediğine rağmen, yeni bir ferman ve Êzidîlerin kazanımlarına olan bir saldırıdır. Yapılan anlaşmayla Erdoğan’ın yeni Osmanlı siyaseti uygulanıyor ve Şengal, Rojava, Başûrê Kurdistan’a olan saldırlar bir amaç için yapılıyor. Türk devleti Şengal işgaliyle tüm Kürdistan’ı işgal etmek istiyor.
Êzidîlerin tarihi ve onurlu direnişini selamlıyor ve tüm Kürtlerin Êzidi toplumuna sahip çıkmaya çağırıyoruz. Êzidilerin Kürt ve Kürdistan onuruna tüm gücümüzle sahip çıkıyoruz. Şengal ve Êzidî toplumu özgür ve normal şartlara dönmeyene kadar gündemleri sadece Şengal olması gerekir. Şengal üzerindeki uğursuz siyasetlerinden vaz geçmelerini gerektiğini tekrarlıyoruz." dedi.
Eylemde sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Garê”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana Şengalê” sloganları haykırıldı.
 

SAARBRÜCKEN


Almanya’nın Saarbücken kentinde Europa Gallerie önünde toplanan Kürdistanlılar Irak güçlerinin Şengal işgaline karşı bir protesto gerçekleştirdi. 
Kararın Ezidileri Türkiye ve yerli işbirlikçilerinin saldırılarına açık hale getireceğini belirten eylemciler, ilerici, devrimci ve demokrat tüm kesimlere karara karşı sesini yükseltme çağrısı yapıldı. 
 

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Kürdistanlılar bugün bir miting düzenledi. Mitingte Kürdistan ve Türkiye zindanlarındaki açlık grevlerine destek verilirken, Bağdat hükümetinin Şengal kararı protesto edildi.
Yapılan konuşmalarda açlık grevlerinin yüzüncü günü geçtiği hatırlatıldı ve “Zindan direnişçileri her zaman halkımızın onuru olmuşlardır. Biz de halk olarak onları selamlıyoruz ve eylemlerini sahipleniyoruz” denildi.
Almanca, Kurmancî ve Soranîce yapılan konuşmalarda Şengal'e yönelik Bağdat hükümeti, PDK yönetimi ve Türk devletinin planları protesto edildi. Bağdat hükümetinin son yaptığı “Şengal asayişini tanımıyoruz. 24 saat süre veriyoruz” açıklamasına da değinilen konuşmalarda şöyle denildi: “Şengal'de Êzidî halkı soykırıma uğrarken elini kolunu sallayanlar, bugün Şengal halkının kendini korumak istemesine karşı çıkıyor. Soykırıma uğrayan bir topluluk buna seyirci kalanlara güvenemez.”
Öğleden sonra saat 15:00'te Wiener Platz'ta yapılan miting bir saat sürdü. Mitinge Köln Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Viyan Kadın Meclisi tarafından organize edilen mitinge Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) ve Alınteri taraftarları da katılım gösterdi.
 

BIELEFELD

Şengal’e yönelik tehditler Almanya’nın Bielefeld kentinde  düzenlenen bir eylemle protesto edildi.
Bielefeld'de Şengal için miting  ve yürüyüş Hauptbahnhof önûnde saat 15'te başladı. Parktplaz'a kadar yapılan yürüyüşün ardından burada bir miting gerçekleştirildi. 
Eylemde SMJÊ adına Kumri Alkış, PYD adına İsa Rojava, DKTM adına Zêdê Şahîn, Civanên şoreşger adına Serhat Civan konuştu.  Eyleme çevredeki Almanlar da sık sık alkışlarla destek verdi. 
Eylemde "Biji Berxwedana Şengal", "Biji Şengala Azad" "Êzdîxana Xweser û Demokrat" sloganları atıldı.  Eylem iki saat sürdü
 

GIESSEN


Almanya’nın Giessen şehrinde Qamışlo, Gazi, ve Halepçe katliamları ve Şengal işgal saldırısı protesto edildi.
Mitingde PYD,DGB,ve FCDK/KAWA adına birer konuşma yapıldı. Konuşmalarda katliamların tanıklarından PYD adına konuşan Zinar Qamışlo “Suriye rejiminin katliamçı zihniyeti bugün de devam ediyor" dedi.
DGB Bileşenleri adına konuşan Zeynel Şahin de “Bütün yapılan katliamları kınıyoruz. Gün dayanışma günüdür. Faşizme karşı birleşme günüdür” şeklinde konuştu. 
FCDK/KAWA Federasyonu adına konuşan Emin Deniz ise “Şengal’de Ezidi halkımıza karşı ihanetçiler ve Irak, Türkiye ile uluslararası güçlerin denetiminde Özgür Şengal’in iradesini kırmak istiyorlar.Buna müsade etmeyeceğiz ihanete ve teslimiyete karşı mücadeleyi sahada yükselmemiz gerekiyor” dedi.
Eylem atılan sloganlarla sona erdi.
 

MÜNSTER


Almanya'nın Münster şehrinde de DKTM Münster öncülüğünde Şengal'e yönelik katliamlar protesto edildi. Bir buçuk saat süren eylemde sık sık Şengal'e yönelik işgal girişimi sloganlarla kınandı. 
Eylemde çevredeki faşistlerin provokasyon girişimleri de dikkat çekti. 
 

DEN HAAG


Lahey Adalet Divanı önünde  HBHD ve Den Haag DKTM öncülüğünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve Türkiyeli devrimciler burada yaptıkları eylem ile katliamları protesto ettiler. 
Açıklamalarda  Türkiye, Irak ve Suriye devletlerinin katliam politilalarını hala devam ettirdiği vurgulandı. "Bugün Şengal de yapılmak istenen de budur. Tüm dünya halklarına çağrımız demokratik  mücadelede buluşalım" denildi.