Berlin, Hamburg ve Bordeaux’da “Şengal yalnız değildir” eylemi

Almanya’nın başkenti Berlin, Hamburg ve Fransa’nın Bordeaux Şengal’e Irak merkezi hükümetinin tehditleri protesto edildi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de, Şengal'e yönelik Irak Merkezi Hükümeti’nin tehditleri protesto edildi.

Êzidî kadın çatı örgütü ve NAV-YEK’in çağrısı ile Hermanplatz’da saat 16.30’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Dest Dan Kadın Meclisi’nin katılımı ile Şengal halkını sahiplenmek için yürüyüşe geçti.

Irak merkezi hükümeti ve faşist AKP-MHP bloğunun, Şengal'i işgal etmek ve bütün Kürdistan halkını sömürge haline getirmesini kabul etmeyen diasporada yaşayan Kürtler bu girişimlere ve yaklaşımlara karşı durduklarını belirtti.

Kotbusser Tor'a kadar yürüyen halk sürekli "Biji berxedana Şengal”, “Jin, jîyan, azadî”, “Biji Serok Apo" sloganları atarak yürüyüş sona erdi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de Şengal için bir eylem düzenlendi.

Hamburg DKTM ve Hamburg Demokratik Güç Birliği’nin çağrısı ile yapılan mitinge çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Sternschanze semtinde düzenlenen protesto eylemi saygı duruşu ile başladı.

Hamburg Demokratik Güç Birliği temsilcisi Hüseyin Ararat yaptığı konuşmasında “Êzidî halkı, Şengal’de kendi iradesiyle ve kendi egemenlik hakkıyla kendi topraklarında yaşamak istiyor. 2014’te Şengal barbar DAİŞ çeteleri tarafından işgal edilirken, kadınları kaçırıp tecavüz edilirken ve köle pazarlarında satılırken buna ses çıkarmayanların bugün Şengal ve orada yaşayan Êzidî halkı için bir şey söyleme hakkı yoktur. Êzidî halkı kendisini korumak ve kendi öz gücüyle kendisini savunmak istiyor” dedi.

Burada yapılacak bir saldırının bütün Kürt halkına yapılmış bir saldırı olacağını söyleyen Ararat, Irak merkezi hükümeti ve KDP eliyle yapılan anlaşmanın Êzidî halkının iradesini yansıtmadığını söyledi.

Saldırı ve işgal planlarının Türk devletinden bağımsız yapılmadığını söyleyen Hüseyin Ararat, Türk devletinin Osmanlıcılık hayalleriyle tüm Kürdistan’ı işgal etmek istediğini belirterek, tüm Kürtlerin ve dostlarının işgal ve saldırı girişimlerine karşılık Êzidî halkının yanında yer alması gerektiğini vurguladı.

Mitingde sık sık, “Bimre ixanet”, “Biji berxwedana Şengalê”, “Biji berxwedana gerila” sloganları atıldı.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde gençler Şengal halkına yönelik kirli anlaşmayı protesto etti.

TCŞ aktivisti gençler, Irak merkezi hükümetinin Êzidî halkına yönelik yeni bir ferman niteliğini taşıyan anlaşmasını protesto ettiler.

Trenlerde bildiri dağıtan gençler, ardından Place de la Victoire’da bir araya gelen aktivistler, Fransızca bir bildiri okudu. Eylemde üzerinde Fransızca “Sengal n'est pas seul (Şengal yalnız değildir) yazan bir pankart, PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bayraklarını taşıdı.

Eylemde sık sık “Diktatör Erdoğan”, “Assassin Erdogan (Katil Erdoğan)”, “A bas le régime fasciste en Turquie (Kahrolsun faşist Türk rejimi)”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin, jîyan, azadî” sloganları atıldı.

Gençler bu kirli anlaşma geri çekilmeye kadar eylemlerine devam edeceklerini belirttikten sonra sloganlarla eylemlerine son verdiler.