BM önündeki oturma eylemi ikinci haftasında

Cezaevlerindeki hak ihlalleri ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevindeki tutsakların sesini duyurmak için Cenevre’deki BM ofisi önünde yapılan oturma eylemi ikinci haftasına girdi.

Geçtiğimiz hafta BM önünde açtıkları direniş çadırıyla eylemlerinin startını veren Kürtler, kötü hava koşullarına rağmen eylemlerini sürdürüyor.

Bu Pazartesi günü oturma eylemini Luzern Halk Meclisi aktivistleri devraldı. Eylem,  15 Şubat komplosunun 7. yıldönümünde tecride karşı bedenini ateşe veren YJA STAR komutanlarından Viyan Soran şahsında bir  dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Sabah erken saatlerde BM önünde bir araya gelen Kürdistanlılar Covid -19 kısıtlamaları ve kötü hava koşulları altında eylemlerini sürdürdü.

GOMEZ: BM SUÇA ORTAK OLUYOR

Cenevre belediyesinde bir heyet de eylemcileri ziyaret etti. Heyet adına Cenevre Beledisi encümenlerinden Alfonso Gomez eylemcilerin taleplerinin demokrasi açısından haklılığına vurgu yaparak “Kürt halkı demokratik haklarını elde etmek ve kendi bağımsızlıklarını sağlamak için yıllardır mücadele vermiştir. Bu anlamıyla dünya halklarının sempatisini kazarak öncü güç olmayı başarmıştır” diye konuştu.

Gomez, gerek Avrupa devletleri gerekse BM'nin tecride ve açlık grevlerine karşı suskunluğunun esas sebebinin bu devletlerin kendi çıkarlarıyla uyuşmaması olduğunu ifade etti.

Gomez, “Birleşmiş Milletler demokrasinin gereği olarak Kürt halkının haklı taleplerine cevap olmadır. Bu noktada BM suskunluğuyla suça ortak olmaktadır” dedi.

Gomez Kürt halkıyla dayanışma içinde olduklarını ve zor koşullar altında düzenlenen eyleme her türlü desteği sunacaklarını söyledi.

BM'YE MEKTUP KAMPANYASININ STARTI VERİLDİ

Eylemde Kürt Halk Öneri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması temelinde başlatılan mektup kampanyasının startı da 1 Şubat’ta eylem alanında verildi. Cenevre Belediyesi de kampanyaya desteğini sundu.

Birleşmiş Milletlere ulaştırılmak üzere hazırlanan mektuplar için Cenevre belediyesinde çalışma yürütülecek.

Eyleme Luzern'den katılan Abdurrahman İlbaş ANF'ye konuştu.  İlbaş, “15 Şubat Uluslararası komplosunun yıldönümüne girdiğimiz şu günlerde bugün Türkiye zindanlarında bulunan tutsaklar Önderliğimiz üzerinde yürütülen tecride karşı bedenlerini açlığa yatırarak direnmektedir” diye belirtti.

İlbaş şunları ekledi: “Bizler hem uluslararası komployu protesto etmek hem de açlık grevi direnişinde ki tutsakların sesini dünya kamuoyuna duyurmak için BM önünde süresiz oturma eylemini sürdürmekteyiz. Önderliğimiz üzerindeki tecrit sonlandırılıncaya ve Önderliğimiz fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya kadar alanlarda olmaya sürdüreceğiz.”

Oturma eylemi hafta içi her Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri yapılıyor. Salı günü Bern Kürt Halk Meclisi oturma eylemini devralacak.