Britanya’da Newroz hazırlığı

Britanya Kürt Halk Meclisi, salgından dolayı Newroz’un kitlesel olarak değil, ancak her yerde yaratıcı yöntemlerle kutlanacağını açıkladı.

Newroz heyecanı başta Kürdistan olmak üzere Kürtlerin yaşadığı tüm bölgeleri sarmış durumda. Her yıl on binlerce kişinin katılımıyla kutlanan Britanya’daki Newroz, bu yıl salgından dolayı farklı kutlanacak. Parklarda, bahçelerde, evlerde ve sosyal medya üzerinden etkinlikler düzenlenecek. Özellikle geniş parklardaki kutlamalarda müzik de olacak.

Britanya Kürt Halk Meclisi tarafından yapılan açıklamada, Kürtlerin yoğun yaşadığı Britanya’da korona vakalarının ciddi boyuta ulaştığı ve çok yüksek oranda ölümler gerçekleştiğine dikkat çekildi. Halk Meclisi, “Dolayısıyla Britanya’daki halkımız da salgından olumsuz etkendi ve toplumsal aktivitelerini gerçekleştiremedi. Newroz Bayramı’nı, kitlesel olarak kutlamanın çok ciddi riskler taşıdığını kabul etmeliyiz. Hem hükümetin aldığı yasal tedbirleri hem de toplum sağlığı ve güvenliğine risk oluşturmamak için maalesef bu yıl kitlesel kutlama yapamayacağız.”

Halkın uygun tarzda ve yaratıcı yöntemler geliştirerek kutlama yapabileceğini, yapması gerektiğini belirten Halk Meclisi, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Örneğin her aile kendi evinin bahçesinde ya da evinin yakınındaki bir parkta Newroz ateşi yakarak, müzik, halay, konuşma vb. gibi coşkulu kutlama yapabilir. Böylece her yeri Newroz alanına çevirebiliriz. Britanya’daki halkımız ve dostlarımızı koşullar çerçevesinde kutlamaya çağırıyoruz.”