FED-DEM 1. Konferansı Garê ruhuyla gerçekleşti
Kuzey Almanya’da yaşayan Kürtlerin çatı örgütü olan FED-DEM 1. konferansını 30 delegenin katılımıyla Bremen’de yaptı.
Kuzey Almanya’da yaşayan Kürtlerin çatı örgütü olan FED-DEM 1. konferansını 30 delegenin katılımıyla Bremen’de yaptı.
Bremen Brati Derneği’nde düzenlenen konferans Bremen, Hamburg, Hannover, Kiel, Oldenburg ve Kassel kentinden gelen delegelerin katılımıyla gerçekleşti.
İki gün devam eden konferans, "Bi rihê serkeftina Garê herin ser kar" şiarı ile yapıldı.
Konferans başta Garê olmak üzere Kürdistan’ın şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Divan seçimi ile devam eden konferansta KCDK-E Koordinasyonun bildirgesi okundu.
Daha sonra ise delegeler, önümüzdeki süreçlerde yapılacak meclis kongrelerine ilişkin tartışma yürüttü.
Avrupa çapında siyasi, kültürel ve toplumsal çalışmalar yürüten demokratik halk meclislerinin iradi güç olması, daha fazla inisiyatif sahibi olması gerektiği tartışmalarda dile geldi.
Halk meclislerinin halk tarafından belirlenmesi, ideolojik, eğitim çalışmalarının yürütülmesi, toplumsal doğanın yeniden yapılanmasını savunmaktan, özgür yurttaşlıktan, ahlaki-politik toplumun inşası, öz savunma vb. konularda tartışmalar yürütüldü.
Konferansta bir dizi karara da gidildi.
2021 yılında tüm meclis inşa çalışmalarının Garê zafer ruhu ile yürütülmesinin esas alınacağı belirtilen konferansta alınan kararların bazıları şöyle:
“Önderliğin özgürlüğü, kadının, toplumun ve doğanın özgürlüğüdür şiarını tüm çalışmaların temeline oturtarak önderliğin özgürlüğünü sağlayıncaya kadar kesintisiz mücadele esasıyla çalışır.
Tüm meclis ve komünlerimiz Demokratik Ekolojik ve Kadın Özgürlükçü paradigmasını yaşamın tüm alanlarında temel ilke olarak ele alır.
Ahlaki politik toplumun inşası için hayatın her alanında kendimizi meclis ve komin biçiminde örgütleriz. Bu temelde Meclis komün ve toplum merkezlerimiz, kapitalist modernitenin en temel silahları olan dincilik, miliyetçilik ve cinsiyetçilikle mücadele eder, demokratik toplum modelini esas alır
Konfederal sistemin temel özeliği olan farklılıkların uyum içerisinde kendi özgünlükleri temelinde örgütlemesi önünde engel olan ve meclisin bir çalışması olarak görmeyen anlayışlara karşı mücadele eder. Aynı şekilde özgün çalışması kadar meclis çalışmalarına önem vermeyen parçalı duruşların düzeltilmesi ve buna karşı mücadele edilmesi.”