FEDA: Xizir, zalime karşı mazlumun can yoldaşıdır

Xizir ayını kutlayan FEDA, "Xizir, zalime karşı mazlumun can yoldaşıdır. Gelin, birbirimizin Xizir’i olalım" dedi.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Başta her sürekten Aleviler olmak üzere, Mezopotamya ve Anadolu’nun kadim halkları ve inançları Şubat ayına Xizir ayı derler. Xizir ayında Pîrler taliblarını ziyaret eder, Cem yürütürler. Bu Cem’de talibların siyasal, sosyal, kültürel, inançsal ve maddi ve manevi sorunlarını sistemin polisine, askerine ve yargısına muhtaç kalmadan paylaşır, dayanışır, ortaklaşır ve çözüme kavuştururlar" denildi.

"Bu aylarda yardıma çağrılan Xizir için hem oruç tutulur, hem Xizir günü kutlanır. Bu üç günlük oruç ve Xeylas’ta, Xizir’in temiz kalpli insanlara göründüğüne inanılır. Bu nedenle mümkün olduğunca kötülüklerden uzak, ahlaklı ve temiz kalpli olmayı esas alırlar Aleviler" vurgularında bulunulan açıklamada, şunlar da ifade edildi:

'BİR OLALIM, DİRİ OLALIM'

"İnancımızda Xizir; zalime karşı mazlumun can yoldaşıdır. Alevilerin fişlendiği, köyleri ve evlerinin işaretlendiği, şeriat bildirilerinin dağıtıldığı, zorunlu din dersleri ile Sünni Hanefi mezhebinin dayatıldığı bu süreçte, gelin, birbirimizin Xizir’i olalım. Başta her sürekten Aleviler olmak üzere, vicdan sahibi herkesin gururla; 'Hepimiz Aleviyiz' demenin zamanıdır. Gün; 'Bir olalım, İri olalım, Diri olalım' demenin günüdür."