IFJ ve EFJ tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türkiye’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı ve Jin News muhabirlerinin serbest bırakılmasını istedi.

Van'da işgalci Türk askerleri tarafından helikopterden atılan Servet Turgut ve Osman Şiban'a ilişkin haber yaptıkları için rehin alınan MA muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jin News muhabirleri Şehriban Abi ve Nazan Sala’ya ilişkin açıklama yapan IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger gazeteciliğin cezasız kalan ve saklanan suçların ortaya çıkarılması için gerekli bir faaliyet olduğunu ifade etti. Dört gazetecinin tutukluluğunun Türkiye’nin özgür basını hazmetmediğinin bir kanıtı olduğunu vurgulayan Bellanger; Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala’nın bir an önce serbest bırakılmasını istedi. 
EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez de insan hakları ihlalleri karşısında gazetecilerin rolünün demokrasinin takipçiliği olduğunu belirterek sadece işini yapan gazetecilerin tutuklanmasının endişe verici olduğunu söyledi. Gutieerez de tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. 
Van’da helikopterden atılan iki kişinin haberini yaptıkları gerekçesi ile Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews Muhabiri Şehriban Abi ve Gazeteci Nazan Sala geçtiğimiz Ekim ayında tutuklanmıştı.