Kürt mülteci Jenekanlo yeniden Almanya’ya getirildi

Sivil toplum kuruluşları ve kamuoyunun çağrılarına rağmen İran’a sınır dışı edilen Kürt mülteci Ebrahim Abdi Jenekanlo’nun son anda İstanbul’da Tahran uçağına bindirilmeyerek yeniden Almanya’ya getirildiği öğrenildi.

Doğu Kürdistan’ın Maku kentinden olan Ebrahim Abdi Jenekanlo, İran devletinin zulmü nedeniyle 2010 yılında Almanya'ya gelip sığınma başvurusunda bulunmuştu. İran’dan çıkmadan önce bir gösteride gözaltına alınıp işkencelere maruz kalmasına rağmen Jenekanlo yıllar sonra Bavyera Eyaleti’ndeki Yabancılar Dairesi’nin kararıyla önceki gün İran’a sınır dışı edilmişti.

Alman federal polis birimleri eşliğinde uçağı bindirilen Jenekanlo, İstanbul üzerinden İran’ın başkenti Tahran’a götürülmesi planlandı. Ancak İstanbul’da aktarma yapan Alman polisler son anda Jenekanlo’yu Tahran uçağına götürmekten vazgeçti. Almanya’da siyasetçiler ve kamuoyunun tepkisinin bu kararda etkili olduğu belirtiliyor.

YENİDEN SINIR DIŞI MERKEZİNE GÖTÜRÜLDÜ

Augsburg Belediye Meclis Üyesi Serdar Akin, sanal ağlardaki hesaplarından 33 yaşındaki Jenekanlo’yu taşıyan uçağın dün öğlen saatlerinde Frankfurt Havalimanı’na indiğini duyurdu. ANF’nin Almanca servisinde yer alan habere göre Ebrahim Abdi Jenekanlo Almanya’ya getirildikten sonra dün Bayern’in Eichstätt kentinde bulunan sınır dışı merkezine götürüldü.

Kürt mültecinin İran rejimi tarafından cezaevine atılma ve idam edilme tehlikesine rağmen sınır dışı edilmesi kararına başta Af Örgütü olmak üzere çok sayıda siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu Bayern Eyaleti yönetimine tepki göstermişti.

Ebrahim Abdi Jenekanlo’nun bir kardeşi 26 yıldır İran’da cezaevinde tutulurken, diğer bir kardeşi gördüğü işkence nedeniyle felç kaldığı için tahliye edildi. Jenekanlo’nun annesi de cezaevinde gördüğü ağır işkenceler yüzünden serbest bırakıldıktan bir süre sonra yaşamını yitirdi.