Laschet CDU’nun yeni genel başkanı

Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet, iktidar partisi CDU’nun yeni genel başkanı seçildi.

Almanya’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) salgın nedeniyle 33. Kongresini dünden itibaren online gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz Şubat ayında aynı zamanda Savunma Bakanı da olan Annegret Kramp-Karrenbauer’in genel başkanlık görevinden istifa etmesinden dolayı CDU’da kimin yeni lider olacağı uzun bir süredir merak ediliyordu.
Kongrenin bugünkü bölümünde yapılan genel başkanlık seçimleri yarışı Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet ile partinin eski grup başkanlarından Friedrich Merz arasında geçti. 1001 delegenin katıldığı ve 992 kişinin oy kullandığı seçimin ikinci turunda Armin Laschet 521, Merz ise 466 delegenin oyunu aldı.

LASCHET: ADAYI BİZİM PARTİMİZ ÇIKARACAK

Eylül ayında NRW Eyaleti’nde yapılan seçimlerde CDU’nun elde ettiği zafer yüzünden, genel başkanlık yarışında Laschet’in elini güçlenmişti. Angela Merkel 2017’deki federal seçimlerinin ardından bir daha başbakan adayı olmayacağını açıklamış, 2018'de genel başkanlık görevini bırakmıştı.
Almanya’da genel seçimler 26 Eylül 2021’de yapılacak. Seçildikten hemen sonra ilk konuşmasında Laschet, CDU’nun federal seçimlerde başbakan çıkartan parti olacağını söyledi. CDU ile Bavyera’daki kardeş partisi CSU arasında ortak aday konusunda henüz bir mutabakat sağlanmış değil. CSU’nun lideri Markus Söder birçok kez partisinin aday çıkarması konusunda imalarda bulunmuştu.