Muhalefetten Akar’ın ziyareti için çağrı

Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’ın bugün Türk mevkidaşı Akar ile yapacağı görüşmeler öncesinde çağrı yapan muhalefet partileri, Erdoğan rejiminin ciddi şekilde uyarılmasını istedi. Akar'ın protesto edileceği eyleme de katılım çağrısı yapıldı.

Kürtlere yönelik saldırı konseptleri ve Kürdistan’ın diğer parçalarına yönelik işgal saldırıları öncesi AKP-MHP rejiminin Alman devlet yetkilileriyle yeniden görüşmelere başlaması dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta Hewlêr ve Bağdat’ta temaslarda bulunan Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile görüşmek için Almanya’nın başkenti Berlin’e geliyor.
İkilinin görüştüğü saatlerde Kürtler ve diğer halklardan gruplar, Savunma Bakanlığı binası önünde kitlesel bir protesto gösterisi gerçekleştirecek. Akar’ın Almanya’dan Kuzey-Doğu Suriye’ye ve Şengal’e yönelik saldırılar için destek isteyeceği belirtilirken, Alman basınında yer alan bilgilere göre görüşmede Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile yaşadığı gerginlik, BM’nin kararına rağmen hâlâ Libya’da asker bulundurması gibi konular gündeme gelecek.

‘TÜRKİYE UYARILMALI’

Biden’ın ABD’nin yeni devlet başkanı olmasıyla Erdoğan iktidarının batıya yakınlaşmaya çalıştığı, salgın nedeniyle video konferans şeklinde de yapılabilecek bir görüşme yerine bizzat Akar’ın Berlin’e gelmesi de bu sürecin parçası olarak yorumlandı.
Özellikle Türkiye’nin Libya’ya yönelik silah ambargosunu hiçe saymasının eleştirileceği de ifade ediliyor. Son olarak AB misyonu çerçevesinde Akdeniz’de bulunan Alman donanması, kaçak silah taşıyan bir Türk gemisini basmıştı, AKP-MHP iktidarını kızdıran bu operasyonu Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer savunmuştu.
Merkel hükümetinin ortağı SPD’nin savunma siyaseti sözcüsü Siemtje Möller, “Umarım, bugünkü görüşme NATO ile yeni bir başlangıcın ilk adımı olur” diye konuşurken, muhalefet partileri ise Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer’a, “Türkiye’nin dışarıda saldırgan siyaseti ve içerideki kötü insan haklar karnesi ciddi şekilde uyarılmalı” çağrısında bulundu.

‘HÜKÜMET TEKER TEKER ANLATMALI’

Almanya Yazı İşleri Ağı'na (RND) konuşan Yeşiller Partisi’nin dış politika sözcüsü Omid Nouripour Türkiye’nin Biden yönetimine göz kırptığını, fakat bunun yeni bir başlangıç için yeterli olmadığını söyledi. Görüşmede Türkiye’nin içeride uyguladığı baskıların da gündeme getirilmesini ve kınanmasını isteyen Nouripour, özellikle Ankara’nın Libya’daki pozisyonunun kabul edilemez olduğuna dikkat çekti. Nouripour’e göre federal hükümet yaşananları isimlendirerek teker teker Türk tarafına anlatmalı.
Hür Demokratlar Partisi (FDP) Grup Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff da Akar’ın ziyaretini Türkiye’nin Avrupa’ya yaklaşma için başlattığı sürecin parçası olarak yorumladı. Lambsdorff, RND’ye verdiği demecinde, görüşme öncesi Savunma Bakanı’na şu çağrıda bulundu: “Libya ve Suriye’de saldırgan siyasetini yürüten, AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs’ı askeri operasyonlarla tehdit eden, içeride ise gazetecilere, muhaliflere ve diğer azınlıklara baskı uygulayan, AB üyesi olamaz, zaten yaptıkları da bunu istemediğinin göstergesi. Bunun böyle sürmeyeceği Türk tarafına anlatılmalı.”

ANTİ FAŞİST HAREKETLERDEN GÖSTERİYE DESTEK

Bu arada Savunma Bakanlığı önünde yapılacak gösteri için Alman enternasyonalist, anti-kapitalist ve anti faşist hareketler de ortak bir açıklamada bulundu. Saat 12.30’dan itibaren başlayacak gösteriye savaşa ve Türk devletinin saldırgan siyasetine karşı çıkan herkesi katılmaya davet eden çok sayıda organizasyon, “Şayet Almanya yeni bir savaşı finanse edip destekleyecekse bunun içinde olmamalıyız, bu suça ortak olmayacağız” dedi.
“Faşizm karşıtı bütün gruplar ve barışseverler bugünkü gösteriye katılmalı” denilen açıklamaya şu kuruluş ve organizasyonlar imza attı: "Berlin Migrant Strikers, Feministische Initiative Neuruppin, Gemeinsam Kämpfen Berlin, Initiative für Frieden in Kurdistan Dresden Internationalistische Jugendkommune Sara Dorşîn, Internationalistisches Zentrum Dresden, Interventionistische Linke, Rise Up 4 Rojava, Solidarische Jugendbewegung, Women Defend Rojava, Women Defend Rojava Komitee Berlin/ Dresden/ Tübingen, Widerstandskomitee Berlin ve Young Struggle Berlin."