'Paris sokaklarını dolduralım, katliamların hesabını soralım'

TJK-F ve CDK-F, Paris katliamlarına dikkat çekerek, "Başta bütün kadınlar olmak üzere Kürt halkını ve dostlarını 6 Ocak’ta Paris sokaklarını hıncahınç doldurmaya çağırıyoruz" dedi.

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), Paris katliamlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı, merkezi eyleme çağırdı.

Açıklamada şunlar belirtildi:

"9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te 3 Kürt Kadın Devrimci Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Şaylemez (Ronahî) yoldaşlar AKP-MHP faşist ittifakı tarafından Türk istihbaratı MİT eliyle katledildiler.

9 Ocak Paris katliamının 11. yılına girerken başta Sara, Rojbîn ve Ronahî yoldaşlarımızı büyük bir minnet ve sevgiyle anıyor anıları önünde saygıyla eğiliyor, hayalleri ve iddiaları olan kadın devrimini gerçekleştirme sözümüzü bir kez daha yineliyoruz.

Geçtiğimiz sene katliamın 10’uncu yıl dönümü dolayısıyla Evîn Goyî arkadaşın öncülük ettiği, Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin 'Devlet Sırrı’nı kaldırın! 10 yıllık cezasızlık son bulsun' şiarıyla yapacakları protesto eylemlerine hazırlanırken Evîn Goyî, Abdurrahman Kızıl ve Mîr Perwer arkadaşlarımızın hedeflendiği 2. Paris katliamı gerçekleşti ve yine 3 Kürt Paris’te katledildi.

9 Ocak katliamının üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen Fransa Devleti’nin dava dosyasına getirdiği 'Devlet sırrı' zırhı ile faşist Türk devleti yargılanmadığı gibi bu durum 2. Paris katliamının yaşanmasına zemin olmuştur. 23 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen bu ikinci katliam da AKP-MHP faşist ittifakının ve Fransa hükümetinin kirli politikalarının ve çıkarlarının bir devamıdır. Katliamların emrini verenler de katiller de nettir, net olmayan Fransa devletinin Kürt halkına karşı adaletidir. Fransa devleti bu katliamın ortağı olmak istemiyorsa dosyadaki gizlilik kararını kaldırmalı, 2. Paris katliamını adli bir vaka olarak değil siyasi bir katliam olarak ele almalıdır.

'ÖNDERLİĞİMİZİN ETRAFINDA KENETLENELİM'

9 Ocak ve 23 Aralık katliamları Kürt halkına karşı geliştirilen soykırım politikalarının bir parçası olarak gerçekleşmiştir, Kürt Kadın Özgürlük Hareketi hedeflenmiştir. Bunun en somut örneği ise Önderliğimize ilişkin geliştirilen tecrit ve izolasyon politikalarıdır. İmralı sistemi, Kürt soykırımının somut ifadesi olmaktadır.

Önderliğimiz 9 Ocak katliamını 2. Dersim katliamı olarak tanımlamış, ‘Ha Sakine’yi vurmuşsunuz, ha beni vurmuşsunuz’ diyerek katliamın amacına vurgu yapmıştır. Uluslararası güçlerin Kürt soykırımındaki ısrarının ifadesi olan 1. ve 2. Paris katliamlarının aydınlatılması, Önderliğimizin fiziki özgürlüğü ile mümkün olacaktır. Bu nedenle Önderlik etrafında kenetlenmek, mücadele ve direnişi büyütmek en temel görevlerimizden biri olmaktadır. Önderliğimizin giderek evrenselleşen paradigmasında ısrar etmek insanlıkta ısrar etmektedir. Tıpkı Sakine, Rojbin, Ronahi ve Evin gibi... Önderliğimizin kadın eksenli paradigması hegemon güçleri korkuttuğundan Kürt kadın hareketinin öncüleri hedef alınıyor. Çünkü direnen ve özgürleşen kadın kapitalist erkek devletlere alternatif yaratıyor özgür ve onurlu yaşamda ısrar edenlere ışık oluyor.

'6 OCAK'TA PARİS'E...'

9 Ocak ve 23 Aralık’ta şehit düşen yoldaşlarımızın ardılları olmak kadınlara, halklara ve tüm insanlık değerlerine saldıran komplocu güçlere karşı özgürlükte ısrarımızdır. Kadın özgürlük mücadelesinde ısrar erkek egemen sistemin tüm kodlarını parçalamakta ısrardır. Bu anlamda intikamımız kadın devrimi olacaktır diyoruz!

Gün cinsiyetçilike, militarizm, ırkçılık ve adaletsizlikten hesap sorma günüdür. Adalet, özgürlük ve demokrasi direniş ile sağlanır. Bu neden başta bütün kadınlar olmak üzere Kürt halkını ve dostlarını 6 Ocak’ta Paris sokaklarını hıncahınç doldurmaya çağırıyoruz."

Eylemin toplanma yeri ve saatine ilişkin ise şu bilgiler verildi:

6 Ocak 2024
Saat 10.00
Gare du Nord.