Soykırım saldırılarına karşı Kurdistanlılar Lozan’da alanlara çıktı

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de sivil yaşam alanlarını hedefe aldığı işgal saldırılarına tepkiler İsviçre’de sürüyor.

İsviçre’nin Lozan kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları Türk devletinin saldırılarının bir an önce durdurulması çağrısıyla bir eylem düzenledi. Düzenlenen eylem sonrası eylem alanında kurulan standta İmralı Cezaevi’nde tutsak edilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a gönderilmek üzere başlatılan "100 Bin Kart" kapsamında kartlar imzalandı.


St Laurent meydanında her kesimden Kürdistanlılar ile dostları bir araya gelerek Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını protesto etti. Lozan İşçi Partisi (POP) ile Sosyalist Parti (SP) temsilcilerinin destek vererek katılarak destek verdiği eylem Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri şahsında 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Saygı duruşu sonrası Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Hatice Kandal burada bir konuşma yaptı.

Kürt Özgürlük Gerillalarının Devrimci Hamle kapsamında gerçekleştirdiği eylemleri selamlayarak konuşmasına başlayan Kandal, Türk devletinin işgal ve soykırım temelinde gerçekleştirdiği  sivil yaşam alanlarını hedef alan saldırılara karşı uluslararası kurum ve devletlere saldırıların bir an önce durdurulması çağrısı yaptı.

Bu saldırıların insanlık ve savaş suçu kapsamında ele alınması gerektiğine yapan Kandal uluslararası kamuoyuna duyarlık çağrısında bulundu.

Kandal’ın konuşması sonrası Fransızca basın metninin okunduğu eylemde POP Lozan Başkanı Julien Schwab Kürt halkıyla dayanışma içinde olduklarını, işgal ve soykırım temelinde sürdürülen saldırılara karşı Kürt halkının mücadelesinin yanında olduklarını ifade ederek burada bir konuşma yaptı.

"Son dönemde Türk hava kuvvetlerinin  Kürt halkının yaşam alanlarına yaptığı bombalamaların ardından size şunu söylemek istiyorum, Kürt halkı bir kez daha kabul edilemez bir şekilde Türk hükümeti tarafından bombalanıyor." diyerek sözlerini sürdüren Julien Schwab, hastane, elektrik fabrikaları, yerleşim alanları gibi hayati öneme sahip tesislerin hedef alındığına dikkat çekti.
Bu saldırıların İsrail hükümetinin Gazze Şeridi’ne yaptığı soykırım saldırıları gibi açık ve ortada olduğunu ifadr eden Schwab sözlerini şöyle sürdürdü: "Tek amaçları barış içinde yaşamak olan yüzbinlerce barışçıl sivil için hayatı çekilmez hale getirilmek isteniyor.  Kürt halkı, Filistinliler ve dünyadaki birçok insan gibi her gün aşağılanmalara, hakaretlere, şiddete, saldırılara maruz kalıyor ancak bu halklar barış, dayanışma ve demokrasi ideallerini her zaman masaya koyuyor.  Sizden önce de defalarca tekrarladığım gibi, BM tarafından tanınan insan hakları bize görevimizi, yani insanların kendi kaderini tayin hakkını her yerde ve sonsuza kadar desteklemek olduğunu hatırlatıyor.  Kürdistan’da siyasi çözüm olmadan barış olamaz.  POP, başta Kürt yoldaşlarımız olmak üzere dünyanın her yerindeki yoldaşlarımızı barış ve demokrasi mücadelesinde destekliyor.  Uluslararası toplumu, tıpkı Filistin devletinde olduğu gibi, Birinci Dünya Savaşı’nın galiplerinin yüz yıl önce verdiği sözlere uygun bir Kürt devletinin kurulmasına tüm ağırlığıyla destek vermeye çağırıyoruz.  POP, mücadele veren Kürt yoldaşlara kardeşçe selamlarını gönderiyor ve Erdoğan’ın şiddet dolu faşist rejiminin bombaları karşısında gösterdikleri cesareti selamlıyorum.  Yaşasın özgür Kürdistan."

Yapılan konuşmanın ardından "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesi kapsamında eylem akanında her hafta açılan standı ziyaret eden eylemciler yine hamle kapsamında başlatılan İmralı’ya 100 Bin Kart kampanyasına katılan eylemciler kartları imzaladı.