‘Yıkılacak Duvarlar’ Zürih’te gösterime girdi

Yıkılacak Duvarlar’ın (Tearing Walls Down) belgeseli Zürih’te gösterime girdi. İsviçre’nin üç kentinde daha gösterime girecek olan belgesel kapsamında söyleşiler de düzenlenecek.

Rehin alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Amed Büyükşehir Belediye eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve HDP eski Milletvekili Aysel Tuğluk’un hapishane yaşamları ile HDP eski Milletvekili Sibel Yiğitalp’in sürgün yaşamından kesitlerin yer aldığı “Yıkılacak Duvarlar” (Tearing Walls Down) belgeselinin İsviçre gösterimleri, Zürih kentinde başladı.

Figen Yüksekdağ’ın hapishanede yazdığı şiirlerden derlenen “Yıkılacak Duvarlar” ile Gülten Kışanak’ın “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” adlı kitaplarından esinlenen Yıkılacak Duvarlar belgeselinin yönetmenliğini, Hebun Polat ve Şerif Çiçek yaptı.

Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü tarafından düzenlenen belgesel gösterimlerinin ilk durağı olan Zürih'te, gösterim sonrası "Tutsaklar ve Halkın Mücadelesi" başlığı altında bir söyleşi düzenlendi.

Gültan Kışanak'ın kızı Evin Jiyan Kışanak, sürgünde yaşayan Sibel Yiğitalp ile Zürih Amed Kardeşlik Köprüsü adına Nuran Tekdağ'ın sunumlarıyla gerçekleşen söyleşinin moderatörlüğünü Medico International Schweiz grubundan Dr. Maja Hess yaptı.

Türkiye hapishanelerinde politik tutsaklara yönelik ağır hak ihlallerinin ve insanlık dışı muamelelerin yanı sıra sürgünlere ilişkin aktarımların yapıldığı söyleşide Kobanê Kumpas Davası kapsamında yüzlerce siyasetçinin tutsak edilmesi, Türk devletinin  Kurdistan'a işgal saldırıları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ve işkence sistemine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Son olarak Amed eski Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı'nın siyasi tutsaklarla dayanışmayı yükselme çağrısında bulunduğu söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından sonlandırıldı.

Tearing Walls Down belgeseli, 3 gün daha İsviçre’nin farklı kentlerinde gösterime girecek, aynı zamanda söyleşiler düzenlenecek.  

Gösterimlerin adresleri ve tarihleri şöyle:

  • Bern kentinde 30 Ekim'de Neubrückerstrasse 8 adresinde saat 19.00'da
  • St Gallen kentinde 31 Ekim'de Grünbergstrasse 7 adresinde saat 18.15’te
  • Basel kentinde 1 Kasım'da ise Klybeckstrasse 247 adresinde saat 19.30'da