Zürih’te ABD ve Rusya'ya tepki: Ya savun ya da çık!

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye soykırım saldırılarının protesto edildiği Zürih’te, bölgede güçlerini konumlandıran ABD ve Rusya’nın sessizliğine sert tepki gösterildi.

İşgalci Türk devletinin ması İsviçre’den yaşayan Kurdistanlılar ve dostlarının tepkisine yol açtı.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi’nin (YJK-S) çağrısı üzerine Zürih’in Helvetiaplatz meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, düzenledikleri yürüyüş ile Kuzey ve Doğu Suriye’de altyapıları ve sivil yerleşim alanlarını bombalayan işgalci Türk devletini protesto etti.

Eyleme Kurdistanlıların yanısıra Devrimci Güç Birliği bileşenleri, Zürih Rojava ile Dayanışma Komitesi ve Anarşist Aufbau aktivistleri yer aldı. Yürüyüş öncesinde Helvetiaplatz’ta bir açıklama yapıldı.

18 Ocak günü Kerkûk’ta alçakça bir suikaste uğrayarak katledilen Kürt kadın devrimci Feryal Silêman Xalid şahsında bütün şehitler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte ilk olarak CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer konuştu. İşgalci Türk devletinin her alanda Kürtlere yönelik saldırılarının devam ettiğini belirten Selma Sürer, “Türk devleti onurdan, şereften nasibini almamıştır. Yaptıkları saldırılarla sivil halkı hedefliyor. Bu halk bugüne kadar boyun eğmedi, bundan sonra da eğmeyecektir. Hangi parçadan olursa olsun yapılan her saldırıya karşı durmak, sesimizi yükseltmeliyiz. Rojava Kadın Devrimi  hedef haline getiriliyor. Ne olursa olsun biz bu devrime sahip çıkıp, onu gözümüz gibi koruyacağız. Bijî berxwedana gerîla, bijî berxwedana Rojava” dedi. 

İsviçreli anarşist yapılar adına yapılan konuşmada da Rojava’ya dönük saldırılar kınanırken dayanışmanın daha da yükseltileceği vurgulandı.

PYD adına söz alan Zahîde Huseynî ise, saldırılar karşısında asla yılmayacaklarını belirtrek, “Bölgede güçlerini konumlandıran ABD ve Rusya, ya işgalci Türk devletinin saldırılarını durdursun ya da alandan çıksın” diyerek sessizliğe tepki gösterdi.

Zahîde Huseynî devamla, “Rojava ve Suriye’de bulunan güçler, işgal saldırılara karşı sesini çıkarmıyor. Eğer bu saldırılara karşı sessiz kalıyorlarsa o zaman orada olmalarının bir anlamı da yok. Türk devleti kendi eliyle getirip Efrîn’e yerleştirdiği çetelerini alıp gitsin. Buradan Rusya ve ABD’ye açık çağrı yapıyorum. Siz Rojava’ya dönük saldırılara karşı halkı savunmak zorundasınız. Eğer bunu yapmıyorsanız o zaman orada kalmanızın bir anlamı da yok. Bütün Kürtlerden de bir isteğim var. Bu işgalcilere karşı bir olmanız gerekiyor. El ele verip bu saldırıları durdurabiliriz. Feryal Silêman Kurdistan’da katledildi. Başûr hükümeti bu saldırıları durdurmalıdır. Aksi taktirde bu saldırıların günahı onun boynundadır” dedi.

Konuşmalardan sonra sloganlarla yürüyüşe geçen kitle, Zürih kentinin en işlek caddesini trafiğe kapattı.

İsviçrelilerin ilgisinin oldukça yoğun olduğu gözlemlenen etkinlikte sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana Rojava” sloganları atıldı. Yürüyüş tekrar Helvetiaplatz meydanında sona erdi.