Twitter siyasetçilerin mesajlarına karşı sertleşiyor

Twitter, siyasi sorumluların kin ve şiddete teşvik eden mesajlarına karşı tavrını sertleştirme kararı aldı. Bu tedbirlerin ABD Başkanı Donald Trump’a da uygulanabileceği bildirildi.

Twitter, özel olarak bir kişiye veya bir topluluğa karşı şiddete çağıran, terörizmi yücelten veya özel olarak bir kişiyi taciz eden tüm tweetlere ilişkin açık kurallarının olduğunu belirtiyor. Ancak mesajlar üst düzey yetkililerden geldiğinde sınırlar giderek belirsiz hale geliyor.

Bunun üzerine sosyal ağ, siyasilerin mesajları kurallara aykırı olduğunda uyarı koyacaklarını açıkladı. Bu mesajlar kamu yararı nedeniyle yayınlanacak anacak, daha az görünür kılınacaklar.

Yeni kural, 100 binden fazla abonesi olan hükümet yetkilileri, seçilmişler, seçim adayları veya bir hükümet kurumuna uygulanacak. Kural Perşembe gününden itibaren yayınlanan mesajlara uygulanacak, öncekileri kapsamıyor.

Twitter, “Pozisyonları nedeniyle, bu yetkililerin büyük bir etkisi var ve bazen tartışmalı ya da tartışmaya davet edici olarak değerlendirilebilen şeyler söylüyorlar” dedi.

Twitter, bazı tweetler normalde kurallara aykırı olsa da, bunlar ulaşmanın kamu yararı olduğunu belirtirken, bu çok nadir durumlarda mesaja tıklamadan önce ekrana uyarı koyacaklarını kaydetti.

Bu tedbirler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Fox Business Network kanalında sosyal ağa yönelik sert eleştirileri ardından geldi.

Trump sıklıkla yaptığı gibi yeniden teknoloji devlerini demokratlarla anlaşma içerisinde olmak ve özellikle Twitter’in kendisini takip edenleri engelleyerek sansür uygulamakla suçladı.