Çin’i suçlayan Trump, Ocak ayında defalarca uyarılmış!

Çin’den hesap vermesini isteyen ABD Başkanı Donald Trump’ın Ocak ayından itibaren Covid-19 salgını konusunda en az 12 kez uyarıldığı iddia edildi.

ABD Başkanı Donald Trump’a göre, Çin koronavirüsün tüm dünyaya yayılması nedeniyle hesap vermeli. Bu çerçevede Trump, Çin’den virüsün yol açtığı zararlar nedeniyle milyarlarca dolar tazminat istemeyi de hesap ediyor.

Ancak Washington Post gazetesine göre, Trump virüsü küçümsediği sıralarda kendi istihbarat servisleri tarafından bir çok kez uyarıldı. Trump’a Ocak ve Şubat aylarında, bir kısmı gizli belgeler şeklinde olmak üzere 12 kez rapor verildiği belirtildi.

Gazete, haberini isim vermeden şu anki yönetim üyeleri ile eski yönetim üyelerine dayandırıyor.

Washington Post’a göre haftalar boyunca virüsün yayılması ve izlediği yol ile Çin’i virüsün öldürücü kapasitesi ve hızlı yayılması konusunda bilgileri gizlediği yönünde günlük raporlar sunuldu.

Bu raporların, böyle bir krizini siyasi ve ekonomik alanlardaki son derece ağır sonuçlarına vurgu yaptığı kaydedildi.

Devlet Başkanı çevresindeki kişiler tarafından gazeteye verilen bilgilere göre, Trump bu raporları okumuyordu ve sözlü aktarımları bile dinlemekten öfke duyuyordu.

Trump Ocak ayı sonuna doğru Çin ile ABD arasındaki seyahatlere kısıtlama getirdi ancak Şubat ayında tehlikenin boyutlarını küçümsemeye devam etti. Ulusal acil durum ilan etmek için 13 Mart’ta kadar bekledi. Bu da ancak mali pazarların çökmesi ve New York’ta vaka sayısının artmasından sonra mümkün oldu.