‘İlticacılar devlete 1 yıl hizmet etsin’ önerisi

Başbakan Merkel’in partisi CDU’nun genel sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer ülkeye sığınma başvurusu yapanların uyumunu sürecini desteklenmesi için kamuoyu ait yerlerde 1 yıl hizmet etmesini önerdi.

Almanya’da son dönemlerde mülteci ve göçmenlere yönelik yoğunlaşan tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Merkel hükümeti bir yandan ülkenin kapılarını yeni sığınmacılara kapatmak için elinden gelini yaparken, iktidar partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU)’dan sıra dışı bir öneri geldi.

Geçtiğimiz Şubat ayında CDU’nun genel sekreterlik koltuğuna oturan ve başbakan Angela Merkel’in yerine hazırladığı isim Annegret Kramp-Karrenbauer, ilticacıların bir yıl devlet hizmetinde bulunması istedi. Funke Medya Grubu'na bağlı gazetelere konuşan Kramp-Karrenbauer kamuoyu ait yerlerde yapılacak hizmetin sığınmacıların uyum sürecini hızlandıracağını savundu.

Hizmetin mecburi veya gönüllü olabileceğini öneren Hıristiyan demokrat politikacı, konunun partisi içerisinde ciddi şekilde tartışıldığını ima etti. CDU içinde birçok ismin hizmet sürecine hem kadınların hem de erkeklerin katılmasından yana olduğunu aktaran Kramp-Karrenbauer “Bu hizmetten sonra toplumun mülteciyi kabul etmesi güçleniyor” diye konuştu.

‘DEVLETE HİZMETE HERKES KATILMALI’

Devletin hizmetin sadece Alman vatandaşlarını değil, ülkede yaşayan herkesi kapsadığını savunan CDU yöneticisi Kramp-Karrenbauer “Vatana hizmetin toplum içindeki değişik kesimleri daha fazla birbirine bağlayacağını düşünüyorum” dedi. CDU’lu politikacı, bu önerinin hiçbir şekilde Nazi dönemini çağrıştırmaması gerektiğini savundu.

Almanya’da geçtiğimiz günlerde zorunlu askerlik tartışması yeniden başlamıştı. 2011 yılında yine Merkel hükümeti tarafından kaldırılan zorunlu askerlik ordunun elaman bulamaması nedeniyle yıllar sonra yeniden gündeme geldi. Aynı şekilde kamuoyu araştırmalarında Almanların yüzde 55’ine yakın bir kesiminin zorunlu askerlikten yana olduğu ortaya çıkmıştı.