İran’a yaptırımlar: Air France ve British Airways de çekiliyor

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları kapsamında batılı ülkelerin şirketleri bir bir geri çekilirken, iki büyük havayolu şirketinin Tahran’a uçak seferleri de durduruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yaptırımları kaldıracak olan 2015 Nükleer Anlaşması’ndan geri çekilme kararı almış ve Tahran’a yönelik ekonomik yaptırımları yeniden devreye koymuştu. Trump’ın bu kararı ardından ABD’deki yatırım ve ticaretlerinden endişelenen Avrupalı şirketler bir bir İran’dan çekiliyor.

Son olarak onlarca yıllık bir süreden sonra 2016’da Tahran seferlerini başlatan British Airways ve Air France adlı büyük havayolu şirketlerinden yaptırımlara uyma kararı geldi. British Airways’in Londra-Tahran uçuşlarının 22 Eylül’de sonlandırılacağı duyurulurken, bu seferi yapacak uçak bir gün sonra yolcularını son kez Tahran’dan Londra’ya taşıyacak.

Fransız havayolu şirketi Air France’dan yapılan açıklamada ise, Tahran seferlerinin 18 Eylül’de sonlandırılacağı ilan edildi.

İki büyük havayolu şirketi 1979’da bugünkü rejimin işbaşına gelmesi ardından Tahran uçuşlarını durdurmuş, 2015 Nükleer Anlaşması sonrasında 2016’da seferleri yeniden başlatma kararı almışlardı.