İran’dan Uluslararası Adalet Divanı'na 'acil' çağrı

İran rejimi, Uluslararası Adalet Divanı’nı ABD’nin ekonomik yaptırımlarını bloke etmeye çağırdı.

Uluslararası Adalet Divanı’nın oturumları bu Pazartesi günü başladı ve dört gün sürecek.

İran delegasyonu, Adalet Divanı’ndan ABD’nin uygulamaya koyduğu yaptırımlarını “acilen” ele almasını istedi. İran Cumhurbaşkanı’nın uluslararası hukuk danışmanı Muhsen Muhebi’ye göre İran delegasyonu oturumlar boyunca, ülke ekonomisi üzerinde “dramatik sonuçlara” yol açacak yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edecek.

İran Temmuz ayında başlattığı prosedür kapsamında BM’nin temel adli organı Adalet Divanı yargıçlarını, ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Ağustos’ta duyurduğu yeni yaptırımları durdurmasını istiyor.

ABD ile İran arasındaki gerilim, Trump’ın Mayıs ayında nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinden sonra üst düzeye çıktı. Bugüne kadar uluslararası bir anlaşma ile askıya alınan yaptırımlar ABD’nin kararıyla yeniden uygulamaya konulmuş oldu.

ABD’in yaptırımları 1955 yılında imzalanan İran-Amerika sözleşmesinin çok sayıda maddesini ihlal ettiğini düşünen İran, bu tedbirlere derhal son verilmesi çağrısını yapıyor.

Bu arada İran rejimi Körfez’in girişi ve Hürmüz Boğazı’nı tamamen kontrol altına aldığını duyurdu. Açıklamayı Devrim Muhafızları’nın deniz kuvvetleri komutanlığı yaptı.

Tahran yönetimi, ABD’nin petrole yönelik yaptırım uygulaması halinde, dünya petrol ihracatının yüzde 30’unun geçtiği Hürmüz Boğazı’nı kapatmakla tehdit etmişti.

ABD’nin 6 Ağustos’taki ilk yaptırım paketinden sonra, ikinci dalganın Kasım ayında gelmesi bekleniyor. Bu kez hedefte petrol ve gaz sektörü var. Her iki sektör İran ekonomisinin temel kaynakları durumunda.

Aralarında Fransız Total ve Alman Daimler’in olduğu bir çok uluslararası şirket, ABD yaptırımları ardından İran’daki faaliyetlerine son verdiklerini açıkladı.