İspanya 116 mülteciyi 24 saat içinde sınır dışı etti

Önceki gün İspanya’nın Afrika’nın kuzeyinde bulunan toprağı Ceauta’ya sığınan 116 mülteci 24 saat içinde tekrar Fas’a gönderildi. İnsan hakları Madrid yönetiminin bu sınır dışı ile suç işlediğine dikkat çekiyorlar.

Batı Avrupa ülkelerinin mültecilere yönelik hayata geçirdiği uygulamalar her gün yenisi ekleniyor. İspanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden “El País” Madrid yönetiminin geçtiğimiz Çarşamba günü Ceauta’ya sığınan 116 Afrikalı mülteciyi bir gün sonra Fas’a iade ettiğini yazdı.

Daha önce İspanya’nın Afrika’nın kuzeyinde bulunan topraklarından Ceauta’ya ulaşan mülteciler birkaç ay içinde ülkenin içine alınarak sığınma başvuruları inceleniyordu. Ancak İspanya yönetimi daha önceki uygulamasından vazgeçerek, mültecileri transit ülke olarak kullanılan Fas’a tekrar iade etti.

POLİSLER MÜLTECİLERİ ZORLA GÖNDERDİ

Mültecilerin sınır dışı işleminin ise 10’ar gruplar halinde gerçekleştirdiği belirtiliyor. Hem sınır dışı kararı hem de İspanyol polisinin şiddet uygulayarak kararı hayatı geçirmesi mültecilerin tepkisine neden oldu. İspanyol basınında yer alan bilgilere göre sınır dışı işlemi sırasında arbede çıktı ve polisi mültecileri zorla göndermeye çalıştı.

İspanya kendi ülkesinin topraklarına ulaşan mültecileri normalde Fas’a iade etmiyor. Ancak 1992 yılında Fas ile yapılan mülteci anlaşması Fas üzerinden İspanya’nın Afrika’daki topraklarına ulaşan sığınmacıların tekrar Fas’a iade edilmesini ön görüyordu. Ancak söz konusu anlaşma bu şekilde mültecilere yönelik ilk kez uygulandı.

116 mültecinin toplu şekilde sınır dışı edilmesi ise Ceauta’da paniğe ve korkuya yol açtı. Hali hazırda 1200 mülteci hiç de insani olmayan koşullarda Ceauta’daki kamplarda yaşam mücadelesi veriyor. Kapasitelerinden neredeyse birkaç kat daha fazla dolu olan kamplar sürekli eleştiri konusu oluyor.

Ceauta’da mültecilerin yaptığı sığınma başvurusunun hiç incelemeden ret edilmesi İspanyol hükümetine sert eleştirilerin yöneltilmesine neden oldu. Mülteci kuruluşlarına göre İspanya hem kendi ulusal hem de Avrupa Birliği yasalarını ihlal etti. Fas yönetiminin ise mültecilerin kabulü için İspanya’dan para desteği aldığı belirtiliyor. Ancak İspanya medyasında yer alan yorumlara göre para miktarının ne kadar olduğu tam olarak bilinmiyor.