İspanya’dan tehdit: Bağımsızlık her türlü araçla engellenecek

Katalonya’da bağımsızlık ilanı artık ‘günler sayılırken’, İspanya hükümeti ilan halinde ‘tüm aracın devreye sokulacağı’ tehdidinde bulundu.

Geçtiğimiz Pazar günü yapılan ve Katalanların yüzde 92 oranında ‘evet’ dediği bağımsızlık referandumu İspanyol güvenlik güçlerinin ağır saldırılarına maruz kalmıştı.

Referandum sonucunun icra edilmesine ilişkin konuşan Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık ilanının artık ‘gün meselesi’ olduğunu duyurmuştu.

Puigdemont’un kararlı duruşuna karşı ise İspanya’dan yine tehditler geldi. Adalet Bakanı Rafael Catala, kanunlara uyulması için ‘eldeki her türlü aracın devreye sokulacağını’ söyledi.

HALK İRADESİNİ ‘İLLEGAL’ OLARAK NİTELENDİRDİ

Katalonya’nın 1978 Anayasası’ndan doğan yetkilerini kullandığını unutan Catala, bölge yönetimi Generalitat ile Katalan Bölge Parlamentosu’nun aldığı kararların yasaklandığını kaydetti. Catala, Katalonya’nın ayrılmasına ilişkin alınan kararları ‘illegal’ olarak niteledi.

Katalan halk iradesini hiçe sayan İspanyol bakan, referandumun ‘bir azınlığın saçmalığı’ olarak nitelemekten de geri durmadı.

ON BİNLERCE POLİSİN ENGELLEMESİNE RAĞMEN 2,3 MİLYON KİŞİ OY KULLANMIŞTI

Pazar günkü referandumda on binlerce polisin engellemesine rağmen 5,3 milyon kayıtlı seçmenden 2 milyon 262 bin kadarı oy kullanmıştı. Engellemelerin katılımı önemli oranda engellediği anlaşılıyor, zira daha önce yapılan anketler, Katalonya’daki seçmenlerin yüzde 70’inden fazlasının referandumun yasaklanmasına karşı çıktığını gösteriyordu.

Bağımsız kaynaklar, polisin engellemesi nedeniyle en az 800 bin seçmenin oy kullanma günü engellendiğini tahmin ediyor. Ayrıca yasak ve olaylar nedeniyle önemli bir seçmen kitlesinin oy kullanmaya gitmediği tahmin ediliyor. Bu durumu protesto için dünkü genel grev kapsamında Barselona’da düzenlenen gösteriye 700 bin ila 1 milyon arasında kişi katılmıştı.

İspanya yönetimi, Anayasa Mahkemesi eliyle yasaklattırdığı referandumun düzenlenmesinden sorumlu olan onlarca Katalan yöneticiyi gözaltına almış ve milyonlarca oy pusulasına el koymuştu.