İspanya Katalan iradesine karşı seçim bürolarını işgal edecek

Katalan halkının bağımsızlık referandumuna karşı baskılarını artıran İspanya, anayasal hakları ihlal ederek, oy kullanılacak seçim lokallerini işgal kararı aldı.

1 Ekim’de yapılacak referandumu Anayasa Mahkemesi aracılığıyla yasaklatan İspanya merkezi hükümeti, son olarak Katalonya Polisi’nin yönetimine el koymuştu.

İspanya hükümetinde bağlı olan Bölge Savcılığı tarafında verilen bir talimatla, Katalan bölge polisinden seçim lokallerini ‘nötralize etmesinin’  istendiği duyuruldu.

Hükümet sözcüsü ise, duyurulan kararla, oy kullanma işleminin engellenmek istendiğini vurguladı.  

Geçtiğimiz hafta ise referandumun düzenlenmesinden sorumlu olan Katalonya Bölge Başkan Yardımcısının da aralarında olduğu 14 üst düzey yönetici gözaltına alınmıştı.

2014 yılında dönemin Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Artur Mas’ın öncülük ettiği bir diğer referandum da yasaklanmıştı. Yasağa rağmen düzenlenen referandumda yüzde 80 oranında bağımsızlık yönünde oy çıkmıştı.

Son anketler, önemli bir İspanyol azınlığın ‘hayır’ diyeceğini ancak Katalan çoğunluğun büyük kısmının ‘evet’ diyeceğini gösteriyor. İspanyol nüfusun da etkisiyle normal şartlarda yapılacak bir referandumda oyların birbirine yakın olacağı tahmin ediliyor.

Referandum kararı alan partiler son bölgesel seçimlerde yüzde 48 oyla Katalonya Parlamentosu’nda çoğunluğu sağlamışlardı.