İspanya Katalan meclis oturumunu ‘yasakladı’

İspanya Anayasa Mahkemesi, bağımsızlık ilanının yapılması planlanan Katalonya Bölge Parlamentosu’nun Pazartesi günkü oturumunu ‘yasaklama’ kararı aldı.

1 Ekim referandumundan çıkan yüzde 92’lik ‘evet’ oyundan sonra Katalonya yönetiminin bağımsızlık ilanı için gün sayılıyor.

İlanın yapılması beklenen Pazartesi günü toplanacak olan Katalonya Bölge Parlamentosu’nun oturumunun yasaklandığı duyuruldu. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın İspanya Sosyalist Partisi’nin (PSOE) yaptığı itiraz üzerine alındığı belirtildi.

Mahkemenin kararında, bağımsızlık ilanının İspanyol anayasasının ihali ve milletvekillerinin haklarının yok edilmesi anlamına geleceği savunuldu.

Dün televizyondan halka hitap eden Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont, İspanya’nın Katalan halkının iradesini tanımamasını sert bir dille kınamıştı. Puigdemont, referanduma polis şiddetiyle karşılık ve yüzlerce insanın yaralanmasına yol açan İspanya’ya sorunu barışçıl müzakerelerle çözme çağrısı yapmıştı. Ancak bu çağrı İspanya Başbakanı Mariano Rajoy tarafından reddedilmişti.