İspanya milyonlarca oy pusulasını daha gasp etti 

Katalanların bağımsızlık referandumuna iki gün kala İspanya hükümeti korsanvari gasplarını bu sefer de oy pusulalarına el koyarak devam ettiriyor.

Pazar günü yapılacak bağımsızlık referandumunu engellemek amacıyla saldırılarını yoğunlaştıran İspanya hükümeti, 2,5 milyonun üzerinde oy pusulasının ele geçirildiğini duyurdu.

Guardia civil adlı askeri statüdeki kolluk kuvvetlerinin düzenlediği operasyonlarda Barselona yakınlarında oy pusulalarının yanı sıra Igualada’da ise 100 civarında oy sandığına el konulduğu bilgisi verildi. Guardia civil’in ayrıca 4 milyon civarında oy zarfını gasp ettiği belirtildi.

Ancak baskın düzenlenen üretici şirketin verdiği bilgilere göre, 100 civarındaki oy sandığı FC Barcelona kulübü için hazırlanmıştı.

Katalonya’da bölgesel hükümeti oluşturan siyasi partiler ve Bölge Başkanı Carles Puigdemont, Pazar günü sandıkların kurulmasında kararlılar. İspanya Anayasa Mahkemesi’nin referandumu yasaklaması ardından merkezi hükümet, referandumu düzenleyen yöneticileri gözaltına alırken, sandıkların kurulmasını önlemek amacıyla daha önce de milyonlarca oy pusulasına el koymuştu.

Başbakan Mariano Rajoy ve muhafazakar hükümeti, mevcut polis birliklerinin yanı sıra diğer bölgelerden 10 bin kadar polis ile hem asker hem de polis görevi gören Guardia civil mensubunun da Katalonya’ya sevk edilmesini kararlaştırmıştı.

Anketlere göre bağımsızlık konusunda Katalonya’da başa baş bir durumun olduğunu gösterirken, halkın üçte ikisinden fazlası ise referandumun düzenlenmesinden yana.