İspanya şimdi de Katalan parlamentosunu feshe hazırlanıyor

İspanya hükümeti, ‘sosyalist’ muhalefetin de desteğiyle bağımsızlıktan vazgeçiremediği Katalonya’nın seçimle belirlenen parlamentosunu feshe hazırlanıyor.

1 Ekim bağımsızlık referandumunu kabul etmeyen İspanya hükümeti, yarın bağımsızlıktan taviz vermeyen bölgesel yönetimi askıya almak istiyor.

Anayasanın 155’inci maddesi kapsamında Katalonya’daki tüm özerk yetkileri gaspa hazırlanan Başbakan Mariano Rajoy, Katalan Parlamentosu’nu da fesh etmeyi planlıyor.

Muhafazakar çizgideki Halk Partisi (PP) iktidarının bağımsızlık yanlılarının çoğunlukta olduğu Katalan Parlamentosu’nu fesh etme ve seçimlere gitme planına İspanyol muhalif partileri de destek veriyor. PP’den sonra İspanya Meclisi’ndeki ikinci parti olan Sosyalist Parti (PSOE), Katalonya’da yeniden seçimleri zorunlu kılacak fesh kararına destek vereceklerini ilan etti.

İspanya hükümetinden henüz seçimlerin yenilenmesine ilişkin kesin bir açıklama yapılmazken, bu kararın yarın açıklanacak ‘önlemler’ arasında olup olmadığına değinilmedi. Ancak hükümet sözcülerinden Inigo Mendez de Vigo, haftalık bir konferansta, devam eden krize son vermenin en iyi yolunun ‘seçimlerin yenilenmesi’ olduğunu söylemişti.

7,5 milyon nüfuslu Katalonya’daki son seçimlerde bağımsızlık yanlısı partilerin ittifakı Junts pel Si ile CUP adlı diğer bir parti oyların yüzde 48’ini almış ve 132 sandalyeden 72’sini kazanmıştı.

İspanya hükümeti, bir aydır devam eden kriz ortamından bağımsızlık yanlılarını sorumlu tutarak, bu partilerin olası bir erken seçimde oy kaybetmelerini hedefliyor. Ancak İspanya’nın yasakladığı referandum öncesinde yapılan anketler, bağımsızlık yanlısı olsun veya olmasın Katalanların yüzde 70’ine yakınının referandumun düzenlenmesinden yana olduğunu gösteriyordu.

Yasaklanan ve baskılara rağmen seçmenlerin yüzde 43’üne yakınının oy kullandığı referandum sonrasında baskıları protesto için sadece Barselona’da 1 milyona yakın Katalan sokağa çıkmıştı.