İsrail’de binlerce kişi eylem yaptı

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de binlerce kişi, sosyal temas kurallarına uyarak ikişer metre mesafe ile sokaklara çıkarak Netanyahu karşıtı eylem yaptı.

İsrail medyasına göre 2 bin dolayında kişi, Facebook üzerinde “Siyah bayraklar” isimli hareketin çağrısı üzerine İzak Rabin meydanında bir araya geldi.

Eylemciler, yolsuzlukla suçlanan mevcut Başbakan Benyamin Netanyahu ile eski rakibi sağ merkez Mavi-Beyaz hareketinin lideri Benny Gantz, Benny Gantz arasında hükümet kurmak için yapılan müzakerelere tepki gösterdi.

Ellerinde siyah bayraklar taşıyan eylemciler, bu şekilde 'İsrail demokrasisi' üzerindeki tehditlere dikkat çekti.

GANTZ-NETANYAHU MÜZAKERELERİ

İsrail’de bir yılda üç kez genel seçimlere gidildi. 2 Mart’taki son seçimlerin sonucu Netanyahu ve Gantz’ı öne çıkardı. Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de, gelecek hükümeti kurma görevini Gantz’a verdi.

Yeni koronavirüs krizi ile birlikte Gantz sürpriz bir şekilde, Netanyahu ile “birlik ve acil hükümet” kurmanın yolunu açtı. Ganz, daha önce yaptığı açıklamalarda Netanyahu yargı ile sorununu çözmediği müddetçe, hiçbir şekilde onunla iktidarı paylaşmayacağını söylüyordu. Muhalefet yanlıları da Gantz’ın teslim olduğu tepkisinde bulunmuşlardı.

Hükümet kurmak için verilen görev başarısızlıkla sonuçlanınca, Cumhurbaşkanı Rivlin üç haftadan az bir süre içerisinde hükümeti kurmak amacıyla yeterli desteği ilan edecek birini önermesini istedi.

Bu bekleyiş sürerken, Gantz ve Netanyahu kanadı olası bir birlik hükümeti için müzakereleri sürdürdüklerini açıkladı.

İYİ İNSANLAR SUSTU, ZAYIFLAR TESLİM OLDU!

Tel Aviv’deki eyleme katılan Mavi-Bayaz’ın eski iki numaralı ismi ve Yesh Atid partisinin lideri Yair Lapid, eski ittifakı Benny Gantz’ı hedef alarak “Yolsuzlukla içeriden mücadele edilmez. Eğer içindeysen, onun parçasısındır” dedi.

Lapid, “21’inci yüzyılda demokrasiler böyle ölüyor, içeriden ölüyor çünkü iyi insanlar sustu ve zayıf insanlar teslim oldu” diyerek, Netanyahu’nun iktidarda kalma manevralarını eleştirdi. Lapid, “Asla vazgeçmeyeceğimizi söylemek için buradayız” diye ekledi.

Siyah maskeler takan ve çoğunlukla siyah kıyafetler giyen protestocular, iki metre mesafe kuralına uydu. Ülkede resmi rakamlara göre Covid-19 virüsü 13 bini aşkın kişiye bulaştı, 172 kişi hayatını kaybetti.